пятница, 11 ноября 2016 г.

Kognitiva scheman exempel

Kognitiva scheman exempel

Kognitiva scheman är grundantaganden om hur världen fungerar. De bygger på våra kategoriseringar och deras grund är alltså våra tidigare erfarenheter. Dessa till ofta mycket stor del omedvetna antaganden reglerar hur vi uppfattar situationer och personer, ger sinnesintryck en mening samt väcker känslor hos oss. Varje individs kognitiva. Kognitiv psykoterapi (KPT) Med kognitioner menar man alla de tankefunktioner som människor använder för att hantera information, till exempel minne, varseblivning och resonerande.


I kognitiv psykoterapi arbetar man med att förändra informationsbearbetningen. Man kan jämföra kognitiva scheman med ett mappsystem i en dator. Som barn börjar man kategorisera information om sin omvärld i scheman (mappar). I exemplet nedan har man kategorin ”människor”, som innehåller bl. Mappen ”Familjen” innehåller sedan ännu fler mappar om de olika familjemedlemmarna.


Vi kan alltså ha flera olika kognitiva scheman samtidigt. Kognitiv terapi vill främst ändra på tankarna som patienten har, men även beteendet och känslorna. Det finns ingen tydlig olikhet mellan det kognitiva och det psykodynamiska synsättet mer ön att det inriktar sig på olika saker. Jag tycker at det kognitiva perspektivet låter mycket vettigt. Ett självschema är det kognitiva schema som skapats om dig, alltså bilden du har av dig själv och vem du är.


Kognitiva scheman exempel

Självschemat blir extra avgörande för våra beteenden eftersom att det aktiveras i väldigt många situationer. Men schemat är precis som andra scheman situationsbundet och därför förändras självet beroende på miljö. Vid ett experiment aktiverade man kognitiva scheman om äldre människor hos en experimentgrupp genom att låta dem skapa meningar av ihopblandade ord där minst ett av orden alltid var kopplat till stereotyper av äldre personer. Exempelvis kunde följande ord vara med: gammal, rynkig, bingo eller pensionär. Bara genom nya erfarenheter utmanas våra gamla scheman och därför blir nyfikenheten viktig för individens mentala utveckling och intelligens.


Den kognitiva utvecklingen. Vissa scheman uppstår tidigt i livet, innan vi har ett språk. Kultur och religion mm influerar Exempel på företeelser som vi har scheman för Oss själva Mamma Könsroller Polisen Ett restaurangbesök sommaren Scripts Olika scheman förknippas med olika känslor. Det kognitiva schemat Den första huvudpunkten är att människan tänker, minns, tolkar och fattar beslut efter vissa så kallade kognitiva scheman.


Dessa scheman har man själv skapat genom tidigare erfarenheter och inlärning. Vårat kognitiva schema styr vårat sätt att tänka och uppfatta nya situationer. Syftet med den här broschyren är att ge dig en kort introduktion till hur en kognitiv terapi går till och vilka idéer den baseras på. Vi organiserar våra intryck enligt kognitiva scheman : en slags beskrivning av vad en situation går ut på och vilka beteenden som passar in t. Exempel : På banken är det lämpligt att ställa sig längst bak i kön, det förstår de flesta av oss.


Diskutera begreppen självbil kongruens och idealbild. Tänk på att ge egna exempel och använda dig av egna erfarenheter. Fundera kring begreppet kognitiva scheman (verklighetsuppfattning). Hur kommer det sig att våra scheman skiljer sig åt? Glöm inte att exemplifiera med egna exempel och erfarenheter.


Kognitiva scheman exempel

Förstå tidsbegrepp, veta om det är dag eller natt och hur lång tid saker tar. Komma ihåg vad som är planerat. Hitta till en plats och veta var något är placerat.


Den tankemässiga utvecklingen delade Piaget in i fyra huvudstadier där senare stadier bygger på tidigare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения