понедельник, 7 ноября 2016 г.

Hur dömer tingsrätten i vårdnadstvister

Men det måste vara svårt när de är så små och man inte kan förklara ordentligt. Läste häromdagen om en dom där tingsrätten dömt att barnet, som var omkring 1år om jag inte minns helt fel, skulle bo varannat dygn hos mamma resp. Där kan man väl ändå inte mena att man ser till barnets bästa. Våra erfarna, kunniga advokater hjälper klienter att få bästa möjliga domslut i ärenden som rör vårdnad om barn.


Nedan kan du läsa mer om hur processen fungerar. Det beror också på hur saken handläggs.

Man kan i sammanfattning säga att en vårdnadstvist som slutar med en överenskommelse vid första sammanträdet i tingsrätten tar 3-månader. Rapporten ska väga föräldrarnas omsorgsförmåga och väga för och nackdelar i en analytisk form, tyvärr är de flesta vårdnadsrapporter vi hanterat direkt undermåliga och skrivna på ett sådant sätt att man rättfärdigar sina beslut utan att redogöra för hur man kommit fram till sina slutsatser. En vårdnadstvist börjar med att en av föräldrarna, i de flesta fall modern, lämnar in en ansökan om stämning till tingsrätten , riktad mot den andra föräldern. I denna stämningsansökan kräver man att få egen vårdnad av barnet. Vid huvudförhandlingen i vårdnadstvister består tingsrätten normalt av en lagfaren domare som är rättens ordförande och tre lekmannadomare som kallas nämndemän.


Du och den andra föräldern hörs av ombuden och av tingsrättens ordförande. Detta görs genom samtal med föräldrarna, släktingar och andra närstående samt med eventuell dagis- och skolpersonal. Ts, det är mycket annat som spelar in när tingsrätten dömer.

En fundering jag har är om han någonsin tagit hand om ditt barn sedan tidigare, om han varit ensam med det barnet och fixat att ge mat, natta osv. Vad som hände vid separationen kan säkert spela in när det gäller varför han väljer att inte ha kontakt med dig. Ibland löser sig det hela smidigt och enkelt, medan det ibland kan leda till en uppslitande vårdnadstvist. Inför en vårdnadstvist är det av största vikt att i god tid kontakta en kompetent advokat hos oss.


Enligt föräldrabalken ska barnets bästa vara avgörande vid alla beslut gällande vårdna boende och umgänge med barn. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska hänsyn tas till barnets vilja i den mån det går med beaktande av barnets ålder. Dels för att föräldrar är alldeles för ivriga och att konflikten är för hög, dels för att socialtjänstens service inte är anpassad till dagens föräldrar och dels för att de juridiska ombuden är med och trappar upp konflikten.


Man bör ha goda skäl för att ta frågan om vårdnad till domstol. När en domstol får in en stämningsansökan från en förälder som vill ha ensam vårdnad om sitt barn ger som regel tingsrätten socialtjänsten uppdraget att utreda hela situationen. Tingsrättens linje är att i så stor utsträckning som möjligt döma till gemensam vårdnad. Det uppdrag jag fått från tingsrätten innebär att jag ska försöka få till stånd en varaktig samförståndslösning till barnens bästa.


I mina träffar med parterna vrider och vänder vi på detta och kan så småningom formulera det man är överens om – om man nu blir det. Domarens främsta uppgift är att ta reda på barnets verkliga vilja. Domaren tolkar barnets berättelse utifrån sin kunskap om att berättelsen är ett resultat av samspelet mellan barnet och samtalsledaren. Hur avslutas medlingen?


Som regel är det bra för barnet om föräldrarna kan komma. Stämningsansökan upprättas av ditt juridiska ombud.

Vårdnadstvist Ansökan om stämning och svaromål. I stämningsansökan anges dina yrkanden (vad du vill att tingsrätten ska besluta) samt grunder (skälen till att tingsrätten ska besluta i enlighet med dina yrkanden). Domstolens handläggning av en vårdnadstvist.


När tingsrätten har fått in en stämningsansökan angående vårdnad från en av föräldrarna skickar tingsrätten över denna till den andra föräldern. Den andra föräldern har då möjlighet att skriftligen svara på vad som anges i stämningsansökan och även göra egna yrkanden. Om Socialtjänsten inte är ett alternativ kan mamman vända sig till tingsrätten på den ort som fadern bor. Hon måste då skicka in en stämningsansökan med yrkanden om hur hon önskar att vårdna boende och umgänge ska se ut.


Läs mer här om hur en vårdnadstvist i domstol går till. Det är svårt att säga hur lång tid en process om vårdnadstvist tar då det är många faktorer som spelar in.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения