вторник, 27 ноября 2018 г.

Hur ska man vara en bra kompis

Se foton på gamla klasskamrater! Emy Jonsson, Albin Bergström, Oskar Andersson, Lovisa Dahl, Hanna Stolpe och Axel Harrysson tycker att en kompis ska vara snäll, hjälpsam och någon som man har roligt tillsammans med. En bra kompis är någon som man kan lita på i alla lägen och som man vet kan bevara ens hemligheter”, säger Hanna.


Det finns inga regler för hur man är en bra kompis , men Farzad har tre enkla tips på vad du kan göra för att vara en bra vän. Det är ett bra sätt att komma ihåg hur man är en bra kompis och att man ska behandla alla på ett schysst sätt.

Kompislåten Panelen i filmen framför en fin låt om hur man är en bra kompis. Sanningen är att ett gräl kan vara en hälsosam aktivitet. Många gånger är det till och med viktigt.


Det är viktigt att kunna säga till någon man älskar vad som är fel och kunna ta emot kritik. Kom ihåg att det inte är något personligt. Som en bra vän är det minsta du kan göra att vara så ärlig som möjligt.


Vi får ofta frågan om böcker för de yngre barnen, främst i förskoleåldern, som ska handla om hur man är en bra kompis. Kompisboken – varje elev får en A5-bok där kompisarna ska skriva och rita positivt i varandras böcker ).

Kompisboken ska dels få varje elev att tänka positivt om andra, dels bidra till att den som får tillbaks sin bok känner sig stärkt av att se vad kompisarna tycker att man är bra på. Det är okej att vara arg på något som en kompis gjort, men man måste kunna prata om det och så småningom kunna släppa det som hände. Det han eller hon gjorde var dumt eller fel, men det betyder inte att personen är dum.


För i verkligheten bryr sig få personer uppriktigt om hur du mår. Och många färre skulle vara där för dig under svåra tider. För att verkligen betänka vad ordet vänskap betyder, ska vi lista fem dygder som definierar en bra vän. En bra kompis ställer upp, hjälper till och är någon som man kan luta sig emot. En bra kompis vill att man ska lyckas och när man gör det kan vi glädjas tillsammans.


En bra kompis ser mig oavsett vilka kläder jag bär, hör mig oavsett vilken dialekt jag pratar. Hur är en bra kompis ? Man kan till exempel behöva en kompis när man ska gå till skolsköterskan och tycker det är lite jobbigt. Jag har bra kompisar och försöker tänka på att själv vara en. Softar själv eller med en kompis. Ibland kan det hjälpa att prata om hur man ska bete sig i en grupp för att alla ska må bra.


Att hjälpa den som är utanför brukar kännas skönt. Det är skönt att känna att man gör någon nytta. Men samtidigt ska du komma ihåg att du inte ensam ska ansvara för att en kamrat är med i gemenskapen, säger Kristina Taylor.

När din kompis får dig att må mer dåligt än bra är det dags att göra något. Det är inte bara kärleksrelationer som behöver avslutas ibland – detsamma gäller relationer till dina vänner. Men hur vet man när det är dags? Här reder vi ut när du bör göra slut med energitjuven till kompis – och hur du bär dig åt.


På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis , hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp. I den här serien finns Kompiskort i A3-format, små kompissagor som handlar om hur det är att vara en bra kompis , ett kompispussel samt två mjukisdjur, Igelkott och Kanin. Nej, en bra förälder är kärleksfull men kan också förlora tålamodet, skrika och härja, vara orättvis och inkonsekvent och använda tjat, hot och mutor i sin uppfostran.


Då är vi mänskliga och då visar vi barnet att man får bli arg och bära sig dumt åt ibland. Och då lär vi barnet att så kan det vara i livet. Vill man inte krama mormor så ska man inte tvingas till det.


Om inte du som förälder lyssnar och respekterar när ditt barn säger ifrån kommer han eller hon inte lära sig att göra det själv heller, och risken är stor att andra människor kommer kunna köra över ditt barn. Under Bra kompis -kampanjen har tusentals barn och unga deltagit genom att svara på enkätfrågor. Här är resultatet: Ett manifestet om hur man är en Bra kompis – baserat på enkätsvar en.


Här kan du beställa Bra kompis -märken, ladda ned manifestet och vår Bra kompis -tidning (perfekt att använda i skolarbetet).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения