четверг, 22 ноября 2018 г.

Finlandssvenska dialekter

De östsvenska dialekterna har flera gemensamma drag med de uppsvenska, men också med de norrländska dialekterna. Inom finlandssvenskan finns ett flertal dialekter. De finlandssvenska dialekterna tillhör gruppen östsvenska mål till vilken även estlandssvenska hör. Ett exempel är påskefterrätten pasha.


Finlandssvenska dialekter

Vi reder ut frågetecknen kring denna vår mest livfulla dialekt. Efter att ha bekantat mig med tidigare undersökningar kring svenskars attityder till olika dialekter och brytningar upptäckte jag att dessa språkattitydsundersökningar nästan uteslutande lämnar Helsingfors finlandssvenska och olika finlandssvenska dialekter helt utan uppmärksamhet. Termen avser främst det icke-dialektala språket (jämför finlandssvenska dialekter ). Finlandssvenskan – vår mest livfulla dialekt ! De med finska som modersmål som lär sig svenska talar helt annorlunda än finländare som har svenska som modersmål (finlandssvenskar). Blandspråk som term är jävligt vansklig. I början av juni publicerades avsnittet I–K, som senare följs av avsnitten A–H och L–O.


Efter det uppdateras ordboken fortlöpande med nyskrivna artiklar. Dialekterna är levande talspråk som har en klar förankring i vår finlandssvenska kultur. Fornfynd vittnar om mycket tidiga svenska impulser. Arkivtext: Underhållande språkprogram. I dagens program behandlas bl a privat och offentligt språk samt användningen av dialekter i TV.


Det har de alltid gjort. Programledare: Fredrik. Där citerades professor Els Oksaar från Hamburg, som på ett seminarium om finlandssvenskan uppges ha sagt ”För mig är det naturligt att se finlandssvenskan som ett eget språk eftersom den existerar i ett helt annat sociokulturellt sammanhang än svenskan i Sverige”. Men hur bra är du egentligen på de finlandssvenska orden?


Som besökare på Nyhetersamtycker du till användandet av s. Grankulla vapenJag har lyssnat på finlandssvenska dialekter och det var så intressant så jag måste dela med mig! Jag började med dialekten i mitt eget Grankulla, där jag växte upp. En anledning till att vi inte riktigt hör sambandet mellan rikssvenska och finlandssvenska är att vi saknar några av länkarna emellan.


Man behöver mellanleden, i detta fall boogie woogie och rock’n’roll. Den mest påtagliga skillnaden inom svenska språket är dock de olika dialekterna. Människor som bor inom ett visst område i landet talar sin egen dialekt.


Dialekterna uppstod på den tid då människorna levde isolerade från varandra genom berg och stora skogar och det inte fanns några vägar mellan byarna. Som finlandssvensk har jag alltid varit intresserad mitt modersmål. Jag har alltid tyckt att det varit fängslande att lyssna på alla de olika finlandssvenska dialekterna. En del har jag fortfarande svårt att förstå. De svenska dialekterna kan delas in i sju större områden.


Finlandssvenska dialekter

Från söder till norr i Sverige finns sydsvenska mål, götamål, gotländska mål, sveamål, bergslagsmål och norrländska mål. I en intim och uppsluppen konsert och på oefterhärmlig österbottnisk Vörå- dialekt framför gruppen flera av sina samtida finlandssvenska klassiker som Kom ti byin, Heimani i skick och Nissan bromsa. Till sin nya bok 1svenska dialekter har han spelat in färgstarka personligheter med olika regionala dialekter. Gotländska eller österbottniska? Svenska språket kryllar av dialekter , och tidningen Land har tagit fram en sajt där du kan testa dig själv.


Du får svara på frågor, och utifrån dina svar kan ”Dialektoraklet” avslöja varifrån du kommer och vilken dialekt du pratar. Olle Josephson rekommenderar en storsatsning för den som vill bättra på sina kunskaper. Hur bra är du på finlandssvenska ?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения