понедельник, 29 августа 2016 г.

Fakta om iran

Både Iran och Persien används omväxlande i kulturella sammanhang medan Iran är det namn som används officiellt i politiska sammanhang. Namnet Iran betyder ”Ariernas land”. I Landguiden hittar du massor av fakta om Iran. Faktan är indelad i olika ämnesområden.


I gratisversionen ges en sammanfattande överblick över ämnena.

De längre avsnitten kräver inloggning. Hör efter med din skola om ni abonnerar på Landguiden. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om landet i fråga. Fakta : Iran ligger på av världens oljereserver och producerar även kaviar, saffran, pistace nötter och mattor.


Få mer fakta om Iran här. Fakta om Iran : saker du inte visste om landet. Från sport till mat till näskirurgi – Iran har många spännande sidor som väntar på att upptäckas.

Iran beskylldes länge, särskilt av USA, för att utveckla kärnvapen. Iran hävdade att deras kärnkraftsambitioner bara har fredliga syften. FN nedtrappningen och sanktionerna lyftes. Inom nuvarande Iran har en mängd kulturer verkat genom årtusendena. Två fundamentala strömningar inom såväl konst som arkitektur kan dock urskiljas: den urbana traditionen, grundlagd i det mesopotamiskt influerade Elam i västra Iran , och den nomadiska, vars parametrar var lägerelden, tältet och rörligheten.


Det är dyrt att ringa hem från Iran , så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Iran. Det är vanligt med problem när det gäller täckning av mobilnätet, särskilt i centrum av Teheran. Det förekommer en omfattande censur av internet. Landet är i praktiken en religiös diktatur.


Prästerskapet har alltså den avgörande makten, även om folkvalda organ har ett visst inflytande. Iran tar ett steg till från kärnenergiavtal. Beskedet handlar om den gräns som sattes för hur många centrifuger Iran får ha, centrifuger för anrikning av det radioaktiva ämnet uran.


Inbördeskriget har internationella kopplingar, genom att Iran stödjer shiiterna i Irak, Turkiet ger stöd åt irakiska kurder (som en del i försöken att neutralisera maktambitioner hos turkiska och syriska kurder) och landets regering får stöd av en internationell koalition ledd av USA. Sunniislam är den största riktningen internationellt sett och i övriga Mellanöstern, men inte i Irak. Jämte Bahrain är Irak det enda arabiska land som har en övervägande shiamuslimsk befolkning, omkring procent (i grannlandet Iran är majoritetsbefolkningen visserligen shiamuslimer, men inte araber utan perser).

Här kan du själv lägga till information om Iran eller rösta på fakta och kuriosa som andra lagt till. Vill du veta mer om Iran ? Här är Intressanta fakta om Iran som du troligtvis inte kände till innan du läste det här! För att göra det hela ännu mer spännande så kan du utmana dig själv och dina vänner för att se hur många av dessa fakta om Iran som du kunde sedan tidigare. För mer information se iran - fakta. Min resa i Iran bjöd inte på några större naturupplevelser, med undantag av de gånger jag vandrade i bergstrakter, utan blev mera en resa som gick i kulturens och historiens tecken.


Generalen Qassem Soleimanis kvarlevor förs genom Teheran i en begravningsprocession. Enligt statliga iranska medier manifesterar miljontals människor på Teherans gator. Iran är ett land av geostrategisk betydelse på grund av sitt läge i Mellanöstern och centrala Eurasien.


Iran gränsar till Armenien, Azerbajdzjan och Turkmenistan i norr. Lite fakta om Irak Irak är en republik i Mellanöstern i sydvästra Asien.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения