понедельник, 8 августа 2016 г.

Negativ stress

Långvarig stress kan göra dig sjuk. Vid denna situation lider vi mer av situation, än vad stresstillståndet hjälper oss att bli effektivare. Om negativ och positiv stress I medicinen använder man oftast det stressbegrepp som introducerades av Hans Selye, en fysiolog som beskrev den uppvarvning som kroppen uppvisar när en människa ställs inför en utmaning eller ett hot.


Men all stress är inte negativ. Stress är ofta kopplad till något negativt. En del av den stress som vi upplever är positiv, och gör att vi blir både verksamma och kreativa.

Hos vissa omvandlas också stressen till en vinnarinstinkt, som gör att de blir framgångsrika i sporter och vid andra utmaningar i livet. Situationer som orsakar stress behöver inte alltid vara negativa. Du kan till exempel känna dig stressad av att ställa upp i en tävling, anordna en stor fest eller hålla ett föredrag.


En situation som en person uppfattar som stressande kan en annan uppfatta som trevlig. När det kommer till stress är det lätt hänt att man endast pratar om den i negativ bemärkelse. Som om all stress skulle vara skadlig.


I denna artikel tänkte vi därför reda ut skillnaden mellan positiv (kortvarig) stress och negativ (långvarig) stress. Innehåll Vad är positiv stress ? Gränssnittet positiv- negativ stress.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att skillnaden mellan negativ och positiv stress inte är absolut utan relativ. Ett kraftigt stresspåslag kan vara positivt om utmaningen kräver en intensiv fysisk ansträngning och total fokusering så att man bortser från allt ovidkommande. När positiv stress upplevs, är mina egna och omgivningens krav likvärdiga. Stora förändringar, olika sorters känslor, eller tvång och krav är vanliga stressutlösare. Några faktorer som vi vet skyddar oss mot stress är: upplevelsen av kontroll, socialt stöd och tillit till det sociala stödet, förmågan att finna en positiv mening i saker som händer och förmågan att tankemässigt minimera de negativa konsekvenserna av en företeelse.


Kortvarig stress kan vara positiv. Lär dig att uppmärksamma och kontrollera din egen stress ! Ordet stress myntades av endokrinologen Hans Selye. Den långvariga stressens negativa inverkan, inte minst på hjärta och kärl, bekräftas av forskningsrapporter och studier över hela världen.


Vänd trenden genom att skapa en hälsosam och hållbar arbetsmiljö. Följ Krav-Kontroll-Stödmodellen för god stressnivå. Detta gäller oavsett om de krav som ställs på oss är höga eller låga.


Att ha för mycket eller för lite att göra är stressande om man inte själv kan påverka. En rad olika faktorer samverkar och skapar en stress som om den inte bryts leder till utmattning och utbrändhet. Positiv stress Konceptet som Lagarbetarskap utgår ifrån bygger till stor del på fenomenet positiv stress på både individ- och gruppnivå. För att förstå detta ordentligt är det nödvändigt att även förstå den negativa stressen och att kunna skilja dem åt, både i sig själv, hos sina medarbetare och i hela organisationen.


Man talar om krav och resurser. Den stora biologiska mångfalden gör också att vi reagerar olika på ”stressorer”, även över tid.

Posttraumatiskt stress syndrom, fibromyalgi, kroniskt trötthetsyndrom, utmattningssyndrom är tillstånd som kan vara förknippade med negativ stress. Försök att tänka positivt även i svåra situationer. Negativa tankar bidrar till stress.


Människan fokuserar oftast på att vara snälla och tillmötesgående mot andra, men vad som är så lätt att glömma är att du måste vara tillmötesgående mot dig själv och framförallt, snäll mot dig själv.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения