среда, 31 августа 2016 г.

Skilsmässa i annat land

Skilsmässa i annat land

Jag har, sen vi gifte oss, dubbla medborgarskap. Sverige, alltid bott utomlands. Funderar nu på skilsmässa.


Skilsmässa i annat land

Om den ena maken motsätter sig skilsmässa måste den som vill få igenom en sån lämna in ansökan om stämning till behörig tingsrätt. Tingsrätten får ta upp äktenskapsmålet bland annat om svaranden (d.v.s. den som inte vill skilja sig) bor i landet eller om käranden (den som ansökt) bor i landet och är svensk medborgare. Om du ansöker om skilsmässa i ett annat EU- land bör du kontakta en specialiserad jurist för att höra vilken lagstiftning som gäller i ditt fall och vilka följderna kan bli. Erkänns skilsmässan utomlands? Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.


Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Lagen innebär att om du bor i ett annat land när du gifter dig, så kommer du omfattas av detta lands lagar vid en eventuell skilsmässa. Med tanke på de stora skillnaderna gällande skilsmässor som du precis läst om ovan gäller det att ha koll, så att skilsmässan inte får konsekvenser man inte är beredd på.


Mellan tummen och pekfingret gäller lagen i det land man bor, särskilt om man bott där hela tiden sedan man gift sig, men det finns faktorer som kan påverka åt annat håll. Inte minst om egendomen finns i utlandet och lagen där säger något annat än svensk lag. Men nio EU- länder vill genomföra det på egen hand. Frankrike och Spanien driver frågan.


Italien, Luxemburg, Greklan Österrike, Rumänien, Ungern och Slovenien har anslutit sig. Om de går vidare med planerna blir det första gången EU-fördragets möjligheter till ”fördjupat samarbete” i en mindre krets länder utnyttjas. Vilken betydelse det har att släkten befinner sig i ett annat land går inte att säga eftersom det alltid skall göras en helhetsbedömning i frågan om vad som är bäst för barnet. Vi finner det dock inte troligt att det skulle ha någon avgörande betydelse i det här fallet.


Inledning Antalet barn som olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än det där barnet är bosatt har ökat under senare år. Skilsmässa i ett EU- land. Du får intyget av den myndighet som beviljar skilsmässan och det behöver inte översättas. Du kan logga in i e-tjänsten med en e-legitimation som är utfärdad i ett annat EU- land , i enlighet med eIDAS-förordningen.


Finland som sådan om det till beslutet fogats ett intyg enligt EU:s bestämmelser. För att kunna använda e-tjänsten krävs dock att båda har ett svenskt personnummer och en svensk e-legitimation. Om ni inte har e-legitimation kan ni istället ansöka via blankett. Försöken att skapa gemensamma regler för skilsmässor för hela EU har pågått under många år. Fyll i dina uppgifter på deras hemsida så ordnar de med din skilsmässa direkt.


Läs också: Lyckligare skilsmässa – saker du bör veta. Vilsenhet och tomhet är helt normala känslor i samband med en separation. En skilsmässa kan skapa en oerhörd vilsenhet. Utom att man lämnar själva kärleksrelationen så ändras hela ens livssituation.


Skilsmässa i annat land

Man kan nästan jämföra det med att åka till ett annat land. Ett par kan gifta sig i en kyrka eller annat religiöst rum.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения