пятница, 21 августа 2015 г.

Separation faser

Eva Rusz om hur du tar dig igenom en separation. Från att dela allt, till att kommunicera med stela sms. Att göra slut kan vara traumatiskt och jämförbart med att sluta med en drog, visar forskning.


Du stänger av dina känslor och kan inte ta in vad som hänt. Kanske har din partner plötsligt och helt utan förvarning lämnat dig för någon annan. Vid en mer ömsesidig separation uteblir oftast den här fasen.

Om vi tittar närmare på anknytningsteorin kan vi förstå separation som en sorgeprocess i tre faser. Problemet är att de tre faserna ofta kommer och går vid en stark separation. Du får ofta ambivalenta känslor, som både förlänger din sorgeprocess och komplicerar den. Ja, en hel del snurrar faktiskt till det, om och om igen. Bra initiativ att beskriva sorgens faser.


Mej hjälpte det i tiden att söka fakta. Man märker att man reagerar så som alla andra och behöver inte bli skraj över känslor som kan vara mycket våldsamma. Jag lever just nu igenom mitt livs andra separation , i stort sett lika som den första.


Hur man förbättrar självförtroendet efter en separation.

Undrar du hur man förbättrar självförtroendet efter en separation ? I arbetet som RELATIONSCOACH är det mitt mål att du skall kunna känna igen dig, hämta tröst, styrka, inspiration bland blogginläggen och kommentarerna. Eva berättar att vi redan från födseln är oerhört känsliga för stressen av att skiljas från den som står oss närmast. Därför är det inte konstigt att vi upplever en separation i vuxen ålder så smärtsam som vi gör. En separation skapar stress livet ut, även om vi skiljer oss för att vi känner att det är rätt beslut.


Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. Sömnlösa nätter då ångesten river i bröstet och tårarna bränner under ögonlocken kan vändningen kännas långt bort. Och faktum är att vi behöver tid för att gå vidare. Har separationen varit uppslitande kan sorgeprocessen vara lång, minst ett år av starka känslor som kommer och går.


Skiljas – en livskris med många faser Barbro Lennéer Axelson har skrivit boken ”Förluster” om bland annat skilsmässor. Klicka framåt för mer fakta i ämnet. Psykologen Weibke Nitschke säger: ”Inom psykologin är sorgeprocessen för separation uppdelad i fyra faser. Fasernas varaktighet och intensitet kan se mycket olika ut.


Fas 1: Chock och förnekelse Under de första dagarna efter att relationen tagit slut kan det vara svårt att känna igen sin egen verklighet. Separationens fyra faser. Men sen pågår den ofta i några månader till, så det är en lång fas.


Och jobbig, allra mest för barnet förstås. Att lära sig att komma vidare efter en separation kan vara mycket svårt och både ta mycket tid och energi från dig.

Att gå vidare är dock en väldigt viktig fas i separationen och att inte bearbeta den kan orsaka långvariga problem i ditt vardagsliv samt för framtida relationer. Detta gäller oavsett vilken typ av separation du genomgått. Faserna beskrivs ofta som att de följer efter varandra i en bestämd ordning. Men ofta sker förändringarna lite i taget och du kan svänga fram och tillbaka mellan dem. En fas börjar inte där den andra slutat, utan de går ofta i varandra.


Därefter följer den symbiotiska fasen (1-månader) då barnet uppfattar sig själv som en enhet med vårdaren (objektet). Därefter startar en process av separation -individuation som inleds med differentieringsfasen (5-månader) då barnet inser att skötaren är en egen person och att främlingar också är det etc. Man håller då ifrån sig verkligheten och de besked man får.


Människor reagerar på olika sätt i denna fas - en del kan skrika ut sin sorg, andra blir som förlamade. I de fall krisen börjat stegvis, kanske då en sjukdom utvecklats till ett gradvis värre tillstån märks inte chockfasen, utan många går vidare till nästa fas. En skilsmässa behöver inte betyda skrik och bråk.


Så löser du vårdnaden, bodelningen och livet efter för en lyckligare separation.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения