среда, 11 ноября 2015 г.

Bemöta härskartekniker

Många svenskar blir dagligen utsatt för härskartekniker på sina jobb. Chef intervjuade tidigare i år Anna-Karin Kask som berättade om hur hon blev utsatt härskartekniker på sitt jobb i tre års tid – och kom ifrån det genom att skriva sagor om företeelsen. Det finns också andra sätt att bemöta härskartekniker.


I november släpper författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg boken ”Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier”. I den dras paralleller till andra strukturella förtyck, samt ger exempel på hur härskartekniker används. I en artikel i ETC avslöjar författarna hur teknikerna ska bemötas. Tyvärr märker man oftast att man just blivit utsatt för en härskarteknik när ögonblicket är förbi.


Men om man lär sig känna igen metoderna och vet hur man ska bemöta dem kan man undvika att drabbas av den där jobbiga magkänslan efteråt. Man är medspelare om man låter andra använda härskartekniker. Genom att stötta andra som blir utsatta kan du också bidra till att stävja dessa beteenden generellt i en grupp. Ta en titt på dig själv.


Inse att vi har olika saker i bagaget som kan göra att vi är extra mottagliga för vissa härskartekniker. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.


Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas. Självförvållad härskarteknik. Att bemöta härskartekniker är inte lätt, man slår per definition ur underläge. Men bara genom att känna igen dem har man kommit långt.


Därefter kan du börja utarbeta metoder för att ta dig runt hindren. Gerd Lindgren har själv ofta mött härskartekniker , och har med tiden lärt sig olika knep. Män är ofta mer uppenbara i sina härskartekniker , de kan höja rösten eller ”lillgumma” sina kvinnliga kolleger. Fulknepen kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt. Kvinnor upplever oftare att de får i uppgift att koka kaffe, föra protokoll eller pynta och att de får mindre tid på möten.


Grundidén är att så vänligt som möjligt påpeka och ifrågasätta härskarens agerande eller kommentarer. Nu kanske det inte alltid är så lätt - att vara vänlig när man mest av allt är rasande eller nedtryckt. En person i underläge kan mycket väl försöka sig på att förlöjliga en meningsmotståndare, men begreppet härskarteknik blir då irrelevant. Begreppet härskarteknik används bland annat inom feminismen där det räknas som en viktig faktor i upprätthållandet av könsmaktsordningen.


Bemöta härskartekniker

Påförande av skuld och skam är den härskarteknik som kan vara svårast att komma åt. Ibland är den en konsekvens av andra härskartekniker : ”Jag fick ingen information – jag är väl inte värd att satsa på … ”Alla skrattar åt mig, jag är väl löjlig …” Skamkänslorna gnager sig in i själen och sår självförakt. Nyheterhar tidigare pratat med psykologen Anna Bennich Karlstedt om vad en härskarteknik är för något. Den här gången frågade vi Anna om vad en ska göra för att bemöta härskarteknik på bästa sätt.


En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – känner du igen dig? Hon gav oss fyra bra tips. Den som utsätts för härskartekniker tänker lätt att det är någon som vill vara elak. Så är det oftast inte, i de flesta fall sker det omedvetet. Enligt Ditte Eile så handlar det nästan alltid om inlärda beteenden vi fått från tidigare yrkesliv och uppväxt.


Bemöta härskartekniker

Lär dig genomskåda och hantera härskarteknikerna. Ibland används härskartekniker omedvetet – någon skämtar på någon annans bekostna avbryter för att med högre röst säga samma sak som föregående talare eller pratar skit bakom ryggen på andra. Härskartekniker kan vara både medvetna och omedvetna.


Träna dig i ”obekväma situationer” för att hantera skarpa lägen. Ta ansvar över ditt uttryck i samband med härskartekniker. Och gör det till guld”. Motstrategier för att bemöta maktstrategier. Subtila och manipulativa metoder.


Det talas ofta om att män använder sig av härskartekniker gentemot kvinnor, sällan om det motsatta eller att kvinnor armbågar sig fram med härskarmetoder. Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser. Att hantera en härskarteknik är inte alltid enkelt. Grundlösningen är tydlighet och saklighet, att reagera utan att brusa upp för sin egen saks skull.


Inte skratta med när någon blir förlöjligad utan fråga vad hen menar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения