четверг, 12 ноября 2015 г.

Hur fördelas skulder vid skilsmässa

Hej min man och jag ska skiljas. Fått veta att han tecknat en massa lån och tagit flera kreditlån bakom min rygg o utan min vetskap. Då han vägrar visa min hur mycket skulder det rör sig om blir jag orolig.


Han hotar med att av skulderna nu vid skilsmässa kommer bli mina att betala. Skulderna – vad händer med dem vid skilsmässa ? Nu till själva frågan: vad händer vid skilsmässan om det finns skulder ?

När man räknar ut värdet av det gemensamma boet vid en bodelning räknar man först ihop hur mycket var och en av makarna äger i giftorättsgods minus alla skulder. Saknar tillgångar vid skilsmässa , hur fördelas skulderna ? Hej, tack för det utförliga svaret. Som jag förstår det så skall även skulder delas lika oavsett. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna.


Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods). Hur fördelas tillgångarna? Läs och förstå hur fördelningen går till när man skiljer sig.


INNAN man gifte sig förblir ens egna skulder.

Skulder man dragit på sig i äktenskapet fördelas så vitt jag vet på den som står som låntagare. Om makarna är oense om delningen efter att skilsmässodomen vunnit laga kraft kan en av makarna lämna in en ansökan till tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska utses. Bodelningsförrättaren beslutar om vad som ska ingå i bodelningen, hur saker ska värderas och hur de ska fördelas mellan makarna. När skilsmässa har skett ska det som huvudregel ske en bodelning där er egendom ska fördelas mellan er, kap § och § ÄktB.


Det är de egendomsförhållanden som föreligger den dag då talan om skilsmässa väcktes, som ska ingå i bodelningen, kap § ÄktB. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument.


På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. En bodelning görs först efter att man ansökt om skilsmässa. Det första steget är att upprätta en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är ett dokument i vilket man skriver ner vad man har för tillgångar och skulder vid tidpunkten för ansökan om skilsmässa.


I bodelningsavtalet läggs gemensamma tillgångar och skulder ihop och fördelas mellan er. Det här kan ni göra själva eller med hjälp av en jurist. Har ni registrerat ett äktenskapsförord? Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Du är alltid betalningsansvarig för dina egna skulder och dina skulder tillfaller självklart dig vid en skilsmässa. Makarna gör en utredning av sina tillgångar och skulder.

Utgångspunkten för detta är tiden då makarna ansökte om skilsmässa , då samboförhållandet upphörde att gälla, vid dödsfall eller då ansökan skickas in. Med utgångspunkt i bouppteckningen värderas tillgångarna och skulderna. Vid en skilsmässa görs sålunda en bodelning. I denna delas makarnas tillgångar, som är giftorättsgods, efter avdrag för makarnas skulder lika mellan makarna. Undantag från detta finns, t ex gällande korta äktenskap eller genom andra frågor gällande oskälighet.


Den enskilda egendomen ingår alltså normalt inte i bodelningen. Skulder vid bodelning – Vid bodelning har en make rätt att från sitt giftorättsgods dra av de skulder han eller hon hade den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten. Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset. Du kan också läsa in dig på andra webbplatser, t ex Juridikfokus, Skilsmässa. Boka tid hos jurist om ni är osäkra på hur ni ska gå till väga.


Skaffa ekonomisk överblick. Lista tillgångar och skulder. Jag är tämligen säker på att CSN- skulder är personliga och inte räknas in.


Allt annat slås ihop och delas på hälften, både skulder och tillgångar. TS Ja pengarna på ditt konto kommer att räknas in i totala tillgångarna och delas vid en skilsmässa.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения