пятница, 20 ноября 2015 г.

Får psykologer sjukskriva

Hos oss arbetar över 1leg. Träffa någon helt utan väntetid eller remiss. Mindler är en av sveriges största uppdragsgivare för psykologer med över 1psykologer. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid.


Om psykisk ohälsa och behandling.

Vill du jobba som psykolog hos oss? Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Mer hjälp vid behov på någon av våra vårdcentraler. På Capio hjälper vi dig digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs.


Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Varför ger ni psykologer sjukskrivningsrätt?

Vi vill ta tillvara alla kompetenser på bästa sätt, därför får legitimerade psykologer , psykoterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor rätt att sjukskriva i upp till dagar, säger Stefan Bremberg, medicinsk chef och chefläkare på Capio Närsjukvård. Jag tror att varje tänkande människa inser att läkare är utbildade på kroppen och psykologer på knoppen! Jag vill gå längre och föreslå att endast legitimerade psykologer får sjukskriva och förskriva psykofarmaka när psykisk hälsa har mer att önska. De psykologer som vill delta i projektet skulle gå en kurs i försäkringsmedicin innan de får börja sjukskriva patienter. Sveriges psykologförbund lyfter fram Norge där ett liknande pilotprojekt nyligen genomfördes.


De hoppas att erfarenheten därifrån ska stilla oron kring vad det innebär att ge psykologer sjukskrivningsrätt. Vi fick ingen kontinuitet och dessutom var kvaliteten på hyrläkarna varierande. Jag har börjat ställa krav på uthyrarna att deras läkare ska ha rätt kompetens.


Jag är banbrytande i regionen som vägrar betala om kvaliteten brustit. Har de inte fullgjort uppdraget får de dra ner på fakturan. Du får information, uppgifter och behandlingsråd av psykologen. Behandlingen pågår i upp till veckor. Det första samtalet med psykologen sker via chatt eller video.


Så snart en psykolog finns tillgänglig kontaktas du via sms. Så nu träffar jag en psykolog. Psykologen tycker dock att jag ska få träffa en läkare och bli sjukskriven, trots att jag inte vill det. Jag känner nämligen att min ångest blir värre om jag bara går hemma, samtidigt som jag lättare håller mig isolerad i bostaden då.


Det får mig att må sämre och även bli självdestruktiv.

Man får således inte kalla sig sjuksköterska om man inte är legiti-merad sjuksköterska (skyddad yrkestitel). Naturligtvis får man heller inte kalla sig legitimerad sjuksköterska om man saknar legitimation (skyddad yr-kesbeteckning). Bara läkare (psykiater eller annan specialitet), aldrig psykolog , som inte är läkare.


Möjligen kan psykologen ha ett samarbete med en läkare på samma mottagning som också träffat personen, och som i vissa fall kan sjukskriva utifrån psykologens beskrivning utan att ha kunnat träffa personen själv. Nej, psykologer får inte sjukskriva. Endast läkare får sjukskriva. En psykiater, en läkare specialiserad på psykiska sjukdomar får sjukskriva.


Låt dessa få mandat att bedöma psykisk ohälsa vid beslut om sjukskrivning. Du behöver bara ditt BankID och internet. Psykologer vill få sjukskriva Bristen på psykiatriker gör att läkare sjukskriver patienter de inte ens träffat.


Underlagen och bedömningarna sköts till stor del av psykologer. Nu höjs röster för att även psykologer ska ges sjukskrivningsrätt. Av alla som är sjukskrivna nu har procent en psykisk diagnos och andelen ökar hela tiden.


Det kan bero på att psykologer har större kunskap om hur man ställer diagnoser och om de psykiska hälsotillstånden, och på att patienterna fick behandling under utredningstiden och därför inte behövde sjukskrivas , säger han. Det skulle minska godtyckliga bedömningar och minska risken att patienter hamnar i kläm, skriver psykolog Emily Nyman Jacoby. I dag finns i regel en psykolog i anslutning till varje vårdcentral. Exempelvis kan distriktssköterskor sjukskriva för influensa, och fysioterapeuten för lumbago.


Totalt är det ett tiotal medarbetare på hälsocentralen, däribland också barnmorskor och psykologer , som fått delegering. Dessa har även fått särskild utbildning av Försäkringskassan. Om du är sjukskriven på grund av arbetsskada och din arbetsgivare har kollektivavtal eller annan försäkring så får du 1procent av lönen från dag till 360.


Sjukskrivning eller semester? Att ta ut semester i stället för att sjukskriva sig kan vara enkelt på kort sikt. Det finns få regler om vem som får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården. Oftast är det verksamhetschefen som ansvarar för att fördela arbetsuppgifter baserat på den enskildes kompetens.


Den här webbplatsen tydliggör reglerna och vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården och tandvården.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения