вторник, 22 мая 2018 г.

Depression konsekvenser för samhället

Tyvärr fortsätter samhället att fästa ett stigma till depression. Opinionsundersökningar visar att procent av människor anser depression som en personlig svaghet. I en studie, sade procent av kvinnorna att de var alltför pinsamt att söka hjälp för sin depression. När det gäller samhället så kostar psykisk ohälsa mycket i bl. Så jag ser det som ett problem som drabbar både den enskilde och samhället i stort.


Depression konsekvenser för samhället

De indirekta kostnaderna för sjukfrånvaro svarade för hela procent av den totala samhällskostnaden, vilket troligen ändå är en underskattning. En djup, ihållande depression kan dock vara något mycket allvarligt och får stora konsekvenser för den drabbade. Depression kan både vara ett symtom på en annan sjukdom och ett syndrom i sig.


I det senare fallet är depressionen en psykisk störning där depression är det dominerande symtomet. En orsak till krisen var att de amerikanska arbetarna och bönderna hade för låga inkomster i förhållande till varornas priser. Segregationens konsekvenser. Alla påverkas av ett samhälle som är segregerat då ett sådant samhälle inte håller samman, vilket bland annat påverkar känslan av gemenskap, trygghet och tillit. Samtidigt får segregation mer negativa konsekvenser för exempelvis boende i områden med socioekonomiska utmaningar än för boende i andra.


Depression konsekvenser för samhället

Ett säkrare och tryggare samhälle tar individers psykiska hälsa på största allvar, betydligt mer än vad vi gör idag. Här finns inte utrymme för en uttömmande lista över vad som behöver göras, bara en antydan på övergripande nivå: Arbetet för att främja psykisk hälsa ska integreras i alla politikområden. Smitta är ett uttryck som brukar reserveras för infektioner. Men det mesta som förekommer i ett samhälle är smittsamt, inte minst känslor och politiska övertygelser. Främlingsfientlighet är ett tydligt exempel just nu.


Ett annat aktuellt samhällsproblem av förbisett smittsam karaktär är depression. En depression kan också påverka skolan och arbetslivet i allra högsta grad. Kriterierna” för att vara deprimerad är bl. Det kostar samhället nästan tre miljarder kronor om året i sjukersättning och aktivitetsstöd.


Mer än två tredjedelar av de stressjukskrivna var kvinnor. En av dem som har drabbats är Lena Mårs från Östersund. Hon var sjukskriven i tolv år. Nu arbetar hon som vägvisare för långtidssjukskrivna. Man skiljer på två olika former av depressioner.


Den första kallas egentlig (unipolär) depression för att den endast innefattar depressionen i sig. Den andra kallas manisk depression - även kallad bipolär depression - för att den innefattar ett bredare spektrum av känslor. Den unipolära depressionen är den vanligaste. Vid års ålder hade de som mobbats i låg- och mellanstadiet hälsomässiga och sociala konsekvenser som beskrivs som inte bara ihållande utan även starka.


Det innebar bland annat en ökad risk för att drabbas av depressioner och självmordstankar. Kvinnomisshandel kan innebära stora konsekvenser för individen, familjen och samhället. För individen kan konsekvenserna bli katastrofala, i många fall så är misshandeln så grov så att kvinnan faktiskt avlider. Kvinnan kan få både fysiska och psykiska men för livet som aldrig läker.


Konsekvensen har blivit att skillnaden mellan skolorna ökat successivt. I samma kommuner finns skolor där knappt procent av eleverna blir gymnasiebehöriga. I infographic:en ovan syns det tydligt vilka konsekvenser fetma får för människan, men på viket sett kan fetma få psykiska konsekvenser ? Enligt en studie har fetma och övervikt en tydlig koppling till individens välmående.


Depression konsekvenser för samhället

Studien visade att fetma bland annat kan bidra till trötthet, depression och ångest.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения