пятница, 25 мая 2018 г.

Människoartade apor

Cercopithecidae) för 29–3miljoner år sedan. Det finns en mängd olika fossil av människoapor, främst från miocenperioden. I systematiken är de systergruppen till de människoartade aporna. Glosbe, online-lexikon, gratis.


Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Oreopithecus bambolii, ibland kallad bergsapan från Bambolii eller träskapan är ett fossil av en numera utdöd art av apor som levde på den ö som Sardinien och Toscana utgjorde under den geologiska epoken Miocen.

Totalt finns det ungefär 2olika arter av apor. Till skillnad från människan som numera finns över hela jordklotet lever de flesta apor i tropiska eller subtropiska klimat, i Afrika, Asien och Mellan- och Sydamerika. Tillsammans med familjen gibboner (Hylobatidae) bildar de överfamiljen människoartade apor. Tidigare listades alla nu levande medlemmar förutom människan i en egen familj, människoapor (Pongidae).


Detta taxon visade sig vara parafyletiskt och gruppen tillhör nu familjen hominider. Aporna är blivit mycket mer mångfacetterade och spänner upp en mycket större variation gällande naturliga livsmiljöer och förmågor än människan. Det enda som aporna är sämre på än människan är att tala och att tänka.


I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av apor.

De flesta apor tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Babianer och husarapan är två arter som däremot gärna även går omkring nere på marken. Aristoteles beskrev djur som både har egenskaper av människan och egenskaper av fyrfota djur och delade dessa i apor med svans (troligtvis markattor), babianer och större apor utan svans.


Inom gruppen människoartade apor (Hominoidea) finns familjerna människoapor (Hominidae) och gibboner (Hylobatidae). Människoaporna innefattar orangutanger, gorillor, chimpanser och människor. Alla hominoider har vissa gemensamma karaktärsdrag, som avsaknad av yttre svans, ett upprätt gångsätt och flera likheter i kraniets struktur.


De första är allätare och de senare är växtätare. Upptäck på vilka sätt vi liknar djuren och hur vi skiljer oss åt. Markattartade förekommer i Afrika, i stora delar av Asien och en art till och med i Europa.


Till exempel har du har lika många halskotor som giraffen. Och du kommer att upptäcka att du har en hel del gemensamt med andra djur som apor , grisar och hästar, men även med daggmaskar. Det som gör dessa människoartade aporna till goda klättrare är utvecklade fotleder, ryggmuskulatur, skuldror och händer som är välanpassade till vertikal klättring. Människoartade apor (Hominoidea) eller hominoider är en överfamilj primater inom infraordningen smalnäsor.


Handen användes, som redan nämnts, vid klättringen på annat sätt än foten. Den tjänar företrädesvis till att plocka och hålla fast födan, som fallet redan är i fråga om framfötterna hos lägre däggdjur. Med händerna bygger många apor bon i träden eller till och me som schimpanserna, tak mellan grenarna till skydd mot vädret.


Efter tiotals år av skyddsarbete för att rädda arten är jättepandan inte längre akut utrotningshotad. Det står klart när IUCN släppte sin årliga rapport.

För världens människoartade apor har situationen dock förvärrats. Pliobates är ett utdött släkte av primater i familjen människoartade apor (Hominoidea). I människans fall så är det helt enkelt för att den gemensamma förfadern till alla människoartade apor blev av med den någonstans mellan att den gick skilda vägar från förfadern till de markattartade aporna för runt miljoner år sedan, och att d. Bilden på en schimpans i artikeln är missvisande för den tillhör tillsammans med människor, gorillor, orangutanger och gibboner det som kallas människoartade apor eller hominoider. Den art som användes i försöket hör inte dit, men jag tycker generellt att djurförsök är en hemsk företeelse.


Det främsta hoten mot schimpanserna är jakt (främst illegal) och skogsskövling.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения