пятница, 25 мая 2018 г.

Manlig härskarteknik

Scenario: Några manliga vänner till dig snackar om att gå på fotboll. De har inte frågat dig, eftersom de förutsätter att du är ointresserad på grund av ditt kön. Säg: Om du vill gå, så tala bara om det. Om du inte vill ska du ändå ifrågasätta: Frågade ni inte mig för att jag är tjej? Jag är bara lite nyfiken på hur ni.


Manlig härskarteknik

Berit Ås, norsk politiker och professor i socialpsykologi, har identifierat olika härskartekniker som kan användas för att förstå varför man kan känna sig olyssnad på, förbisedd eller helt enkelt ignorerad. När vi pratar härskartekniker brukar vi ofta prata om maktrelationer mellan män och kvinnor och då främst på arbetsplatser. Vanligt med härskarteknik. Härskarteknikerna är många och förekommer allmänt på arbetsplatserna, liksom i övriga livet.


Och man måste motverka dem för att inte dåliga mönster ska cementeras fast. Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser, säger hon. När man som man får manliga uppgifter, och att man som kvinna får kvinnliga uppgifter. Så bemöter du: Genom att betona att det inte är ens intresse eller kompetens. Om någon säger men du gillar ju inredning, kan man bara säga nej, faktiskt inte.


Tolgfors anklagas för manlig härskarteknik Försvarsminister Sten Tolgfors (M) anklagas för att ha använt manliga härskartekniker i en riksdagsdebatt. Vi hoppas öka medvetenheten om härskartekniker och mansplaining som ett första steg till en förändring samt att väcka en debatt kring mansplaining på medlemmars arbetsplatser och samhället i stort. Vad är mansplaining och hur vanligt är det ute på arbetsplatserna? Dessa sju härskartekniker är: projiceringsmetoden, genom vilken den som utövar härskartekniken lägger problemet på någon annan istället för att handskas med det själv, komplimangsmetoden, där komplimangen är en förtäckt order (Du är den enda som klarar uppgiften.).


Kvinnlig härskarteknik. En tiopoängare attitydsmässigt sett är att prata om ” manlig härskarteknik ”, Jag vet inte riktigt vari den består men det gör kanske inte så mycket. Däremot har jag flera gånger fått känna på den något mindre omtalade ”kvinnliga härskartekniken ”! Nu anklagas han för manlig härskarteknik.


Manlig härskarteknik

Ulla Andersson och Carl B Hamilton träffades redan på Bromma flygplats i går eftermiddag. En person i underläge kan mycket väl försöka sig på att förlöjliga en meningsmotståndare, men begreppet härskarteknik blir då irrelevant. Begreppet härskarteknik används bland annat inom feminismen där det räknas som en viktig faktor i upprätthållandet av könsmaktsordningen. Annie Lööfs känga till Åkesson: Manlig härskarteknik Centerledaren efter den uppmärksammade debatten i SVT.


Hon hade nämligen lagt märke till att en hel del manliga kollegor fick fullt upp med annat så fort hon begärde ordet. Då sa Hamilton att han var orolig för att gå på för hårt i tv-debatten och anklagas för att använda sig av manlig härskarteknik. Har Björklund föreslagit att ungdomar och nykomlingar på arbetsmarknaden skall minska sin lön med ? Om man som ny, oerfaren och extremt. Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.


Senare brukade tsarerna titeln om sig själva när de refererade till. Kanske försöker Microsoft utöva något slags machiavellisk härskarteknik mot den problemtyngda internetjätten. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Det som i andra sammanhang skulle kallas härskarteknik eller sänkning används för att skapa osäkerhet och därigenom attraktion.


Flirtiga, manipulativa, känslomässigt labila – kvinnliga psykopater är minst lika farliga som sina manliga motsvarigheter. Psykologen Monica Emanell tipsar om hur du känner igen en kvinnlig psykopat - och vad du ska se upp med. Elaines härskartekniker är fler samt har lite andra definitioner än Berit Ås fem härskartekniker (ursprungligen nio). Elaines ståndpunkt är även att det inte finns speciella härskargrupper.


Det är alltså till exempel inte könsbundet, anställda kan härska över chefer, minoriteter över majoriteter.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения