вторник, 22 мая 2018 г.

Homosexualitet i usa

HBT-personers rättigheter i USA har växt fram över tid och skiljer sig åt mellan olika delstater. Homosexualitet klassas allmänt, precis som bi- och heterosexualitet, som en sexuell läggning. Det finns emellerti och har historiskt funnits, olika uppfattningar om homosexualitet och en motvilja mot den.


I USA skrevs lagar rörande homosexualitet inte av den federala regeringen utan av varje delstat. Nu har den siffran sjunkit kraftigt – men det är fortfarande helt olagligt att ha samkönade relationer i länder. Dessutom har åtta länder dödsstraff för homosexualitet – och ytterligare fem länder har dödsstraff inskrivet i lagen, men det används inte. USA :s högsta domstol beslutade på fredagen att alla amerikaner har rätt att gifta sig – oavsett kön eller sexuell läggning.


Beslutet kallas redan historiskt. Amerika ska vara mycket stolt, säger president Barack Obama. USA röstade mot uppmaning att förbjuda dödsstraff för homosexualitet. USA gick tillsammans med bland annat Saudiarabien emot en resolution som uppmanade till att avskaffa dödsstraff för homosexuella handlingar. USA :s psykologförbund har slutligen bestämt sig.


Homosexualitet i usa

För att minska antaletsjälvmord bör psykologer i stället hjälpa sina klienter att acceptera sin läggning. Vissa ansåg att homosexualitet var en medfödd biologisk variation, medan andra såg det som en sjukdom. Båda lägren hade stöd i olika vetenskapliga teorier.


Efter att homosexuella handlingar avkriminaliserats fick synen på homosexualitet som en sjukdom större genomslagskraft både i samhället generellt och inom RFSU. I USA har president George W Bush sagt att han vill förbjuda äktenskap mellan samkönade par eftersom han anser att äktenskap mellan man och hustru är ”den mest grundläggande institutionen i samhället”. För att uppnå detta vill han ändra landets konstitution. I av landets delstater är homosexuella äktenskap redan förbjudna.


Homosexualitet i usa

USA Donald Trump twittrade på fredagen till stöd för USA :s HBT-community och den nyss inledda ”LGBT Pride Month”. Han påminner också om den kampanj som hans administration lanserade tidigare i år för att avkriminalisera homosexualitet i de länder där det fortfarande är förbjudet. USA tillåter homoäktenskap i hela landet.


En våg av nya lagförslag som diskriminerar homosexuella sveper över USA. Senast i raden är delstaten Indiana som godkänt en lag som gör det möjligt för personer och företag att neka homosexuellas rätt till service om de anser att det ”går emot deras tro”. I åtta delstater är det olagligt att sprida information om homosexualitet : Alabama, Arizona, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South Carolina, Texas och Utah.


Lagarna förbjuder lektioner som talar till stöd för homosexualitet. Grafiken ovan visar var homosexualitet. I USA har liknande forskning fått stor inverkan på samhällsdebatten om homosexuellas rättigheter och många använder forskningen som underlag när de argumenterar för lika rättigheter. Men i Sverige har debatten varit bredare och istället fokuserat på att ingen får diskrimineras oavsett kön, religion eller sexuell läggning, något som Ulrika Westerlund är tacksam över. Lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) rights in the United States have significantly progressed over time, with the majority of the progress on.


Hon behandlades av en katolska präst för att bli frisk från sin homosexualitet vilket ledde till. I åtta av USA :s delstater finns så kallade No promo homo-lagar, det vill säga lagar som på något sätt begränsar eller förbjuder personer från att propagera för homosexualitet. I Arizona får homosexualitet inte framställas som en positiv alternativ livsstil och i Utah är all typ av förespråkande för homosexualitet förbjuden.


ADF har stött återkriminalisering av homosexualitet i USA och kriminalisering av homosexualitet i andra länder. USA , Irland och Luxemburg. Homosexuella i armén är ett diskussionsämne i USA sedan länge. När Högsta domstolen i Washington beslutade att alla USA :s delstater skulle legalisera samkönade äktenskap gick det till historien och dåvarande president Barack Obama twittrade: ”I dag är ett stort framsteg på vår väg mot jämlikhet.


Trots att homosexualitet inte längre var ett brott så var det väldigt hemligt vilka som var med i organisationerna. Nu får alltså samkönade par – som tidigare har setts som både brottslingar och psyksjuka – sin revansch. Det arrangeras fester runt om i Finland och en offentlig vigselceremoni i Helsingfors där några par ska vigas.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения