пятница, 25 мая 2018 г.

Otrohet i ett förhållande

Här ska vi försöka reda ut hur det går att bygga upp ett förhållande igen efter otrohet. Finns det olika sorters otrohet ? Att vara otrogen är något oförlåtligt, men många människor hamnar ändå i situationer då de förlåter sina respektive (eller åtminstone försöker de). Det är ofta värt att försöka förlåta, ge personen och förhållandet en ny chans.


De flesta relationer har sina upp- och nedgångar – och många svårigheter går att jobba sig igenom för att få en starkare relation.

Men det finns gränser för hur mycket du bör gå med på att få utstå i ett förhållande , även om ni lovat varandra att hålla ihop ”i nöd och lust”. Att ta tag i ett förhållande som kanske inte har fungerat bra kan leda till något positivt. De par som fortsätter vara tillsammans och har förmågan att förlåta varandra kan komma starkare ur denna kris. Parterna börjar se på varandra på ett annat sätt, respektera och värdera varandra bättre än tidigare, säger Bente Müller. Ett förhållande kan innebära hårt arbete, även utan otrohet.


Men upprepad otrohet kan göra förhållandet till en näst intill omöjlig utmaning. Om din partner har gjort sig skyldig till detta är det dags att agera.

Först och främst bör du bestämma dig om relationen är värd att rädda. Kommer du att hålla kontakt med personen du var otrogen med? Nyheterpratade med Charlotte Sander, som är relationsexpert och samtalsterapeut och driver sajten relationsexperten, om hur man ska hantera otrohet i ett förhållande.


Men en förutsättning för att gå vidare är att otrohetsaffären är helt avslutad. Och att båda vill rädda relationen. Men behöver inte automatiskt leda till att det blir så. De flesta förhållanden bygger på ett oskrivet moraliskt kontrakt att man ska vara trogen. Visar det sig att en av parterna brutit det kontraktet hamnar ofta den andra i chock och kris.


Otrohet kan bli dödsstöten för ett förhållande. Sen vet jag inte om det är otrohet att han varit med en kvinna. Ni har ju ändå ett öppet förhållande. Men ta en diskussion med killen om vilka regler som ska gälla (vad ni båda två är bekväma med) men kalla det inte otrohet. Vilken typ av otrohet var det?


Var det ett tillfälligt snedsteg eller ett parallellt förhållande som pågick under en längre tid? Om det är det senare är förutsättningarna att fortsätta tillsammans sämre, enligt Maria Farm. Då finns en stor risk att den bedragna känner sig väldigt bitter och sviken.

Men det behöver inte automatiskt leda till att det blir så trots att förutsättningarna ändras drastiskt. Här är några av de förändringar man kan få räkna med. Funderar du på om gräset är grönare på andra sidan? Så här gör du för att vara trogen i ett långt förhållande. Men ett första steg vore kanske att prata om polyamori på ett mer opersonligt sätt, genom att fråga hur hen tänker om det rent generellt, om hen kan tänka sig att leva i ett öppet förhållande eller kanske i ett förhållande med fler än två personer.


Vad otrohet är kan variera från person till person, så det är viktigt att man kommunicerar om vart gränsen går för en själv. Och vad gör man om man har blivit utsatt för otrohet ? Efter otrohet är det viktigt att du uttrycker dina känslor med ord istället för gester och fysiska handlingar. Om du känner att du inte kan vara i fysiskt kontakt med din partner på ett hälsosamt sätt är det bättre att hålla en distans. Ekonomisk otrohet sårar oavsett hur stort eller litet det är.


Att gömma eller ljuga om små summor pengar kan skada ett förhållande lika effektivt som ett stort bedrägeri, säger Ted Beck, vd för National Endowment for Financial Education, en ideell stiftelse som arbetar för finansiell kunskap, i ett pressmeddelande om studien. Börja kommunicera kring era djupare behov i ett förhållande och räkna med känslomässiga berg och dalbanor. Det behövs TID för att läka. Där det finns vilja och kärlek, existerar det alltid möjligheter.


Går det att hitta tillbaka till varandra eller är det kört? Hur ser du på otrohet ? Ett bra program tills du slutade.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения