Alla kvinnor mellan och år i Jönköpings län som lämnar cellprov HPV-analyseras. Om du är under år så lämnar du cellprov som vanligt, men det görs ingen HPV analys på ditt prov. Skälet är att många kvinnor under år har en HPV-infektion som i de flesta fall läker av sig själv.
Frågor och svar Har du en fråga om gynekologiska cellprov ? Här svarar Mia Westlund på RCC Väst på vanliga frågor. Om du har penetrerande samlag eller för in något i slidan dygnet innan provtagningen kan det kan påverka provsvaren. Jag har bara sex med kvinnor, måste jag ta cellprov ? Det finns en föreställning om att HPV-virus enbart smittar vid penetrerande sex och att man inte behöver gå på cellprovstagning om man aldrig haft sex med en man. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning. Nej, du bör lämna cellprov.
Viruset överförs i samband med könsumgänge, och det behöver inte röra sig om penetrerande sex. Därför gäller rekommendationen även kvinnor som har sex med andra kvinnor. Har du aldrig haft sex med någon annan, varken kvinna eller man, behöver du inte lämna cellprov. Den ideala tidpunkten för att vaccineras mot HPV virus är innan man haft sin sexdebut. Om man tagit cellprov eller inte har inte någon betydelse för möjligheten att vaccinera sig.
Om Du inte har sexdebuterat och inte har några besvär är det inte så bråttom att ta cellprov , Du kan vänta tills Du har sexdebuterat. Cellprov vid andra tillfällen. Det kan vara lämpligt om det ändå snart är dags att lämna ett prov, eller om du har missat en tidigare cellprovskontroll. Du kan inte själv beställa tid för cellprovtagning utan du får en kallelse när det är dags för dig att ta ett cellprov. Kallelsen är giltig i ett år och ska medtas till cellprovtagningen.
Om du redan har tagit ett cellprov mellan två kallelser, hos till exempel en gynekolog, flyttas din nästa kallelse fram beroende på din ålder. Ett tidigt tecken på livmoderhalscancer är blödningar vid samlag. Men samlagsblödningar är vanliga och bara hos ett fåtal är detta orsakat av cancer. Läs mer om livmoderhalscancer.
Observera att cancer i äggstockarna eller i livmoderkroppen inte upptäcks med hjälp av cellprov i livmoderhalsen. Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över.
Varför ska man lämna cellprov ? Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. Capio Diagnostik - Unilabs AB. Ett gynekologiskt cellprov kan också lämnas om du är hos en barnmorska, gynekolog eller distriktsläkare, och undersöks gynekologiskt av andra skäl. Jag var och gjorde cellprov i tisdags och har aldrig hört eller läst nått om att man inte bör eller får ha sex EFTER provet, bara FÖRE, så det är säkert lugnt! Annars hade BM sagt nått om det och det gjorde hon inte till mig eller nån annan jag känner som gjort provet.
Mitralis när du fick din störtblödning var det verkligen ett vanligt cellprov som togs då. För som bohansäger så brukar dom använda en spatel (eller tops) eller en liten borste. Tänk på att samlag dygnet före provtagning kan ge missvisande provresultat. Du ska inte heller ha mens när du kommer för provtagning. Provtagningen är kostnadsfri.
I Uppsala län är cellprov gratis för kvinnor mellan och år. Man ska inte blöda vid samlag – det är viktigt att du tar kontakt med din gynekolog eller närmaste vårdcentral. Blödning i samband med samlag kan uppstå av olika anledningar, kanske är det bara slemhinnan som är lite torr. Det är ovanligt men blödning i samband med samlag kan även vara ett tecken på cellförändringar.
Gynekologiskt cellprov tas på kvinnor för att cellförändringar som kan utvecklas till cancer ska upptäckas på ett tidigt stadium. Om provet visar på cellförändringar får du en tid hos en gynekolog. I denna delen av forumet ser jag att det diskuteras en massa om cellprover. Ska göra ett i morgon o jag tror att jag närmar mig ÄL. Ta nu tillfället och möjligheten och boka tid till Oss för ditt cellprov.
Vi ser fram emot ett möte!
Комментариев нет:
Отправить комментарий