понедельник, 17 июля 2017 г.

Franska revolutionen kvinnotåget

Kvinnotåget till Versailles ANNONS. Franska revolutionen har blivit ett känsloladdat begrepp, en nationalistisk symbol med ett galleri av mytomspunna gestalter och händelser. Man kan kanske påstå att vårt moderna, västerländska nationsbegrepp, det vill säga att hela folket representerar landet, föddes ur denna revolution.


Jämför den franska revolutionen med någon annan revolution , t. I avsnittet om Napoleontiden hittar du fakta och frågor om händelserna strax efter franska revolutionen då Napoleons arméer spred revolutionens idéer över Europa.

Kortfattade men läsvärda visar de att franska revolutionen , som alla revolutioner , inte endast var en kamp mellan ont och gott, svart och vitt, utan betydligt mer komplex. I Vendée slaktades tusentals människor av republikanerna eftersom de ansågs vara motståndare till revolutionen. Artikel i tidningen Världens Historia där du kan läsa om franska revolutionen ur olika perspektiv, bl. Den franska nationalförsamlingens politik började nu alltmer domineras av olika partier, som stred om att ha mest inflytande.


Samtidigt fortsatte krigen mot Österrike och Preussen, nu med franska motoffensiver som avsåg att sprida revolutionen med vapenmakt. Paris med omnej så skapades politiska revolutionära klubbar och litterära salonger som aktivt demonstrerade och skrev förslag till nybildade nationalförsamlingen. Napoleon avslutade franska revolutionen genom att försona tidigare fiender och genom att bilägga konflikten med kyrkan.


Därmed hade den franska revolutionen nått sitt slut.

Men vem var vän och vem var fien och varför hamnade så många i giljotinen? Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike Europas folkrikaste stat med en befolkning på miljoner, varav bodde på landsbygden. Tillsammans uppgick de till ca av befolkningen.


Högadeln hade ensamrätt till alla högre befattningar. De som protesterade slängdes ut av hans soldater. I praktiken blev Napoleon Frankrikes nya kejsare. Revolutionen var över. Den franska revolutionen innebar att alla människor skulle vara jämnställda, mottot var Frihet, jämlikhet och broderskap.


Folket ville ha makten och de ville även att mänskliga rättigheter skulle gälla, dvs att alla invånare skulle betala lika mycket skatt och även att alla ska ha rätten att äga och att jaga. Han var son till Ludvig av Frankrike och Maria Josefa av Sachsen, samt sonson och efterträdare till kung Ludvig XV av Frankrike. Prästerna En del var rika biskopar, medan andra var fattiga bypräster. Gemensamt för dem var dock att de slapp betala skatt. Men prästerna hade också rätt till tionde.


Den juli, Frankrikes nationaldag, Bastilledagen - dagen för att minnas början på den franska revolutionen , en blodig konflikt som i viss mån blev mönstret för andra revolutioner. Orsakerna till revolutionen var många och gick långt bak i tiden. Här går jag genom grundligt orsakerna för franska revolutionen på kort sikt samt lång sikt och vad för.

Jag kan ge flera olika exempel på hur franska revolutionen tas upp idag och för varje exempel resonera om vad någon vill uppnå genom det sätt som revolutionen tas upp på. Jag resonerar kring om de exempel jag tagit upp är effektiva när det gäller att uppnå sina syften. Jacques Roux på minnestavla i Reims.


Les Enragés (De rasande) var en liten grupp politiska brandtalare, som försvarade de lägre klasserna och uttryckte kraven från de radikala sans-culottes under franska revolutionen. Analys Den franksa revolutionen har betytt mycket för dagens samhälle. Bland de belästa flödade upplysningsidéer och bland de fattiga präglades livet av hunger och fattigdom. De politiska ideologierna utvecklades ur den franska revolutionen.


En ideologi är en samling idéer om hur ett samhälle skall se ut.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения