Mäns våld mot kvinnor , grundkurs. Kursen avser att ge grundläggande kunskaper i ämnet mäns våld mot kvinnor ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor behandlas ur ett jämställdhetsperspektiv, utifrån internationella överenskommelser och mänskliga rättigheter.
Kursen syftar till att öka kompetensen hos blivande yrkespersoner för att bli bättre på att upptäcka våldsutsatta, ge ett bra bemötande och omhändertagande av våldsutsatta personer, samt att arbeta förebyggande mot våld i nära. Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. En befolkningsundersökning om kvinnors- och mäns våldsutsatthet samt kopplingen till hälsa.
En forsknings- och kunskapsöversikt. Som en del i kursen ingår även att urskilja värderingar och attityder till mäns våld mot kvinnor i relation till vetenskaplig forskning och föra en kritisk diskussion. Kursen ska också ge deltagarna utrymme att reflektera kring egna värderingar och attityder till mäns våld mot kvinnor. We may request cookies to be set on your device.
We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience. Mäns dödliga våld mot kvinnor har mer än fördubblats på ett år. Hela samhället måste dra i nödbromsen och det krävs kraftfulla satsningar från rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och civilsamhället. Det här kunskapsstödet har efterfrågats i många år. Det finns ett stort behov av utbildning inom exempelvis socialtjänsten.
De behöver kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att kunna ge ett gott bemötande och förstå den lagstiftning de har att följa. Mödrahälsovården ska tidigt upptäcka och motverka medicinska och psykosociala risker mot moderns och barnets hälsa. I Uppsala län har frågor om våld införts som en del av vården för gravida kvinnor. Myndigheten gav i sin tur Eva Lundgren, som innehar en av regeringen tillsatt professur med särskild inriktning på våld mot kvinnor , och Gun Heimer, docent och chef för RiksKvinnoCentrum, i uppdrag att ansvara för det konkreta genomförandet.
NCK är det nationella svenska kunskapscentrumet inom områdena mäns våld mot kvinnor , våld i samkönade relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck. Verksamheten består av utbildning, forskning, metodutveckling, kunskapsuppbyggna informationsverksamhet. Utifrån dagsaktuell forskning om könsrelaterat våld , såsom våld i nära relationer, kommer vi att arbeta med olika teoretiska perspektiv på, konsekvenser av, och förhållningssätt till mäns våld mot kvinnor och flickor.
Det betydde att man tidigare inte hade haft någon samlad bild av mäns våld mot kvinnor. Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan , vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation, enligt uppgifter från NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet.
Mäns och pojkars ansvar måste bli tydligare och alla utsatta måste känna till sina rättigheter och våga anmäla brott, säger barn- och jämställdhetsminister Lena Hallengren. Uppsatser om MäNS VåLD MOT KVINNOR. Uppsala universitet ska bedriva forskning med anknytning till den kliniska verksamheten inom området mäns våld mot kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten ska fortsatt erbjuda stöd till utbildningsansvariga vid universitet och högskolor i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Högskoleverket har i en utvärdering gällande genusperspektiv och mäns våld mot kvinnor i en rad yrkesutbildningar föreslagit att RKC skall få i uppdrag att se över behovet av fortbildning för lärare i relevanta universitetsutbildningar i frågor om mäns våld. Statskontoret överlämnar härmed rapporten Nationella uppdrag om mäns våld mot kvinnor. I Sverige finns det ett flertal framstående forskare som forskar kring mäns våld mot kvinnor.
En av dem är Eva Lundgren, forskare vid Uppsala Universitet. Det finns även många kvinnojourer, varav många är anslutna till riksorganisationen ROKS. Effektivare brottsbekämpning. I strategin lyfts särskilt två faktorer fram – vikten av förebyggande insatser och mäns delaktighet och ansvar i arbetet mot våld. Förbättrad kunskap och metodutveckling.
Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. I den här kursen får du en introduktion till ämnet mäns våld mot.
Комментариев нет:
Отправить комментарий