среда, 19 июля 2017 г.

Aktiviteter för äldre dementa

Varje dag går personer med demens vilse! Vi förhandlar så att du slipper. Att leva ett orörligt liv ökar kraftigt riskerna för bland annat hjärtkärlsjukdom och diabetes, men även för psykiska sjukdomar som depression. Genom att lösa korsord tillsammans med andra upplever de äldre glädje och gemenskap.


Med dessa korsord som är anpassade för äldre får hjärnan sin motion samtidigt som minnen väcks till liv och ger en naturlig öppning för samtal kring det som varit.

Umgås med dina äldre nära och kära. Bakning och matlagning, med tips bl. Många i Sverige känner någon med demens.


Fysisk aktivitet kan förbygga hälsoproblem, ytterligare funktionssvikt och risken för fall. Som det nu är får flertalet dementa för lite aktiviteter och stimulans. På den här sidan hittar du aktiviteter som vänder sig till dig som är äldre.


Aktiviteter för äldre.

Jag är kulturombud på mitt jobb inom ett särskilt boende. Skulle vilja ha tips på aktiviteter som skulle passa för de äldre , både större och mindre. Demensvårdsprogram med en mängd bra tips på aktiviteter. Diverse aktiviteter med förslag på utflykter, museibesök, gosedjur, demensdockor och terapihundar. Sedan den juni förra året är procent av undersköterskan Margareta Hagbergs arbetstid avsatt till att hon ska ansvara för aktiviteter för de dementa vårdtagarna.


I mindre grupper hittar hon på olika saker med de äldre. Till exempel bakar man mycket och har eget spa med taktilmassage, doftande oljor och fotbad. Häfte med ordflätor i A4-format.


Ledorden är fylliga och anpassade för äldre läsare. För att skapa en större förståelse för läsaren om personer med demens, valdes inledningsvis att i en bakgrund beskriva olika typer av demens och dess konsekvenser. Finns både som häfte och e-bok.


Därefter beskrivs den historiska utvecklingen av olika boendeformer för äldre – från förr till nu. Det kan ske bland annat genom att man vet att man är till nytta för andra, känner sig delaktig i en gemenskap, får struktur på dagen, knyter nya vänskapsban får avkoppling och får bekräftelse på vem man är. Sätt en motionscykel framför duken och spela upp filmen!


Spa-kväll: Använd projektor och duk med lugna och harmoniska bilder. Man kan ta bilder från nätet med stränder, vågor, skog solnedgång m.

Vad som kan vara en engagerande aktivitet är mycket individuellt och utgör en given utgångspunkt för alla insatser som erbjuds i hälsofrämjande syfte. Sång, dans, musik, promenader och utevistelser kan till och med öka förmågan att kommunicera och för -bättra motoriken hos de dementa. När befolkningen i Sverige blir allt äldre , medför detta att äldreomsorgen och dess lagar blir desto viktigare att reflektera över. Nu när personalen inte längre behöver ägna så mycket tid åt att lugna ner de äldre finns det tid för andra aktiviteter som promenader eller kafferep på rummet.


Tid finns också att avleda innan oron hinner sprida sig. Något som märks på medicineringen. Vi ger inte så mycket mot oro längre, säger sjuksköterskan Mildred Claesson.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения