пятница, 14 июля 2017 г.

Finlandssvenska ord

Andra ord i den här finlandssvenska ordlistan är ren finska men så vedertagna bland finlandssvenskar att man sällan reflekterar över ordets ursprung. Populärt uttryck ”Voi” är ett populärt ord på både svenska och finska. Innehållet är alltså detsamma även om artiklarna ser lite annorlunda ut i nätversionen jämfört med i den tryckta utgåvan. Stöpsel, halare och andra finlandssvenska ord och uttryck som sverigesvenskarna ser frågande ut inför.


Finlandssvenska ord och uttryck has 14members. Ingen vet med säkerhet hur länge det talats svenska inom det landområde som idag kallas Finland. Fornfynd vittnar om mycket tidiga svenska impulser. Den svenskspråkiga befolkning som under medeltiden rotade sig i Finland bestod till överväldigande del av fiskare o småbrukare.


Det kan tolkas som att de finlandssvenska ord som ingår har något slags officiell status, vilket naturligtvis stämmer för en del men ingalunda för alla. I de allra flesta fall handlar det snarare om ord – även vardagliga – som har betraktats som så etablerade i finlandssvenskt språkbruk att de har ansetts platsa också i SAOL. Andra typiska uttalsdrag i finlandssvenskan är till exempel uttalet av vokalerna a och u samt sje-ljudet.


Men det är inte bara uttalet som är annorlunda, utan särdrag finns även i fråga om ordförrådet, ordens betydelse, ordens böjning och hur man kombinerar orden med varandra. Det är en detalj som rikssvenskar gärna tar fasta på när de vill härma finlandssvenska. Ett prov på att ordet finlandssvensk har en konnotation av etnicitet är att det helst används för personer födda och uppvuxna i Finlan med finlandssvenska föräldrar, men sällan för svenskspråkiga som själva flyttat till Finland (från Sverige).


Vi finlandssvenskar använder finlandismer och finska ord i vårt språk ganska ofta. Här har vi några av orden som jag använder! Menföre och mössöron – kan du finlandssvenska ord ? Medlemmarna ställer frågor om vilka ord som kan tänkas vara finlandssvenska , vad orden betyder, var man hört dem osv.


Finlandssvenska ord

Ord i folkmun som handlar om finlandssvenska. Används av finnar, sverigefinnar och finlandssvenskar. Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.


Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas? Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga. Vad betyder ordet finlandssvensk egentligen för sverigesvenskar? Kan en sverigesvensk höra någon skillnad mellan finlandssvenska och finnsvenska?


Finlandssvenska ord

Antti Yliselä, som gör sin civiltjänst på Focis, skrev sin pro gradu-avhandling om svenskars attityder till och kännedom om finsk brytning och finlandssvenska. Ordet kallkontor börjar bli ålderdomligt i finlandssvenskan. Ordet skafferi håller också på att dö ut i och med att nämnda utrymme inte längre byggs i moderna lägenheter. Ytterligare ett ord som håller på att dö ut. Johansson hade på en ambassadmottagning för två veckor sedan tagit en känd finlandssvensk kulturpersonlighet på brösten.


Delade hytt med en blond finlandssvensk ingenjör som hette Grönlund eller Granlund. På tåget till Helsingfors var det en finlandssvensk tant från Ekenästrakten som inte varit i Helsingfors på femton år. Men åter till raffineri och några andra finlandssvenska ord som enligt min mening inte bara kan accepteras utan rentav rekommenderas. Den kategori av ord som jag tänker på är sådana som är riktigt bildade enligt normala svenska mönster, genomskinliga till betydelsen och helst också korta och på det viset funktionella. Vilka ord använder man för att köpa och sälja begagnat?


Finlandssvenska ord

Under sommaren finns det fler loppmarknader och mer tid att strosa omkring på dem. Språkvårdaren Minna Levälahti har fastnat för vilka ord vi använder när vi köper begagnat. Men hur bra är du egentligen på de finlandssvenska orden ? Som besökare på Nyhetersamtycker du till användandet av s. Mycket som betraktas som finlandssvenskt är lika mycket dialektalt svenskt. Kanske kan gruppen också vara till nytta i språkforskning.


Något för er som har FB? Så rubriken blir här snarare Finländska ord. Men jag håller helt med dig om det du skriver om poesins ursprung i skärningspunkter och marginaler. Men det finlandssvenska uttalet präglas inte bara av sådana systematiska avvikelser från det rikssvenska som intonation och ljudkvalitet.


Det finns mängder av enskilda ord som vanligen, eller i varje fall ofta, uttalas annorlunda i finlandssvenskan än i rikssvenskan (i den mån det finns ett enhetligt rikssvenskt uttal). Ordboken innehåller inte bara definitioner. Där finns också rekommendationer för i vilka sammanhang orden kan användas.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения