понедельник, 30 октября 2017 г.

Ansöka om bodelningsförrättare

Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti. Tingsrätten kan då besluta om att ni får hjälp att betala maximalt fem timmars arbete för bodelningsförrättaren. Skicka eller lämna in ansökan till den tingsrätt som den kommun du bodde i den november förra året tillhör.


Om ingen av er bor i landet ska ansökan skickas till Stockholms tingsrätt. Du kan söka på postnummer för att hitta rätt domstol att skicka ansökan till.

Ansökan om bodelningsförrättare – Om ni inte kan komma överens om hur er bodelning ska gå till kan du ansöka om att tingsrätten skall utse en bodelningsförrättare. Bodelningsförrättaren kallar er till ett möte där ni diskuterar vilka möjligheter det finns att komma överens om en bodelning. Om du av ekonomiska skäl eller din personliga situation inte har möjlighet att betala kostnaden kan du ansöka till tingsrätten om att få hjälp att betala. Det går inte att få så kallad rättshjälp för att betala en bodelningsförrättare men du kan ansöka om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare.


En ansökan om bodelningsförrättare skall göras hos tingsrätten. Ansökningsavgiften om 3kr betalas antingen kontant eller sätts in på. Om ärende om äktenskapsskillnad pågår görs ansökan i det ärendet.

Om den som ansöker om bodelningsförrättare inte själv ger förslag på lämplig sådan kommer tingsrätten att föreslå en för uppdraget lämplig jurist eller advokat. På Insulander Lindh Advokatbyrå tar flertalet av våra jurister och advokater emot uppdrag som bodelningsförrättare. Fråga i mål om förordnande av bodelningsförrättare om ett avtal som träffats under pågående mål om äktenskapsskillnad utgjorde ett slutgiltigt bodelningsavtal eller, när så befunnits inte vara fallet, kunde betraktas som ett föravtal enligt kap.


Personbevis som bara innehåller uppgifter om dig själv kan du skriva ut direkt på din skrivare eller spara ner och mejla. Du som inte har tillgång till en skrivare kan beställa dessa personbevis med posten. Du som behöver personbevis med uppgift om familjemedlemmar får beställa hem det med posten. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. När du beställt en mall från oss hämtar du den genom att logga in på Mina sidor, alternativt gå till Mina sidor direkt om du redan är inloggad. Du loggar in med de kunduppgifter du angav i samband med köpet eller som du angivit tidigare. Saknar du användaruppgifter kan du hämta dem via länken Glömt lösenord. När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om ni inte har ett samboavtal som säger annat.


I bodelningen ska all så kallad samboegendom delas lika mellan er oberoende av vem som betalat vad och vem som äger vad. Enligt kap § Äktenskapsbalken ska ansökan om ersättningsgaranti, om mål om äktenskapsskillnad pågår, göras i målet.

Det gällde bland annat att en bodelningsförrättare kan bestämma vite om en part förhalar eller en möjlighet att besluta om en tidsgräns inom vilken en part måste precisera sin talan och sina bevis, annars är det för sent. Ingen av de föreslagna lagändringarna, som är helt nödvändiga, har genomförts. Frågeställningen kan delas upp i två delar. Dels kan det handla om vem som skall flytta ut och vem som skall bo kvar fram tills bodelning sker, dels kan det handla om vem som skall få överta det gemensamma hemmet vid bodelningen. I första hand gäller det att försöka komma överens om vem som skall bo kvar och vem som skall flytta ut.


Tingsrättens förordnande om bodelningsförrättare regleras i kap äktenskapsbalken. Det enda som krävs är således att ni inte kan enas. Det spelar ingen roll att din make bestrider. Då ni inte kommer överens om hur era tillgångar ska fördelas, kan ni ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare.


Om du och din make inte kan komma överens om hur ni ska fördela er egendom eller om din make vägrar att medverka till bodelningen, har du rätt att begära att en bodelningsförrättare förordnas av tingsrätten. Att ansöka om bodelningsförrättare är sista utvägen om ni inte kan komma överens angående er bodelning i samband med äktenskapsskillnad. När du behöver ansöka om bodelningsförrättare kan du själv ge förslag på någon som du vill skall förrätta bodelningen, annars utser tingsrätten en jurist för uppdraget. Bodelningsman – Om ni inte kan enas om en bodelning finns möjlighet att ansöka vid tingsrätten om att de förordnar om en bodelningsförrättare (bodelningsman).


En bodelningsförrättare har som uppgift att tillse att en bouppteckning förrättas. Bodelningsmannen avgör sådant som ni inte kan enas om och upprättar en bodelningshandling. Gratis juridisk information om bodelning samt möjlighet att ladda ner ett juridiskt korrekt bodelningsavtal. Någon särskild utredning om att makarna inte kan enas om bodelning torde inte erfordras utan det bör vara tillräckligt att ena maken ger in en ansökan om förordnandet oavsett invändning av den andre maken om att bodelning inte behövs, t. Om man är överens om hur man ska bodela behöver man inte en bodelningsförrättare. Så länge man är överens kan det vara enkelt att upprätta ett bodelningsavtal i enlighet med överenskommelsen.


Kanske bör man, om det finns tillgångar och skulder av substans, ta hjälp av en kunnig jurist att skriva avtalet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения