вторник, 31 октября 2017 г.

Hur går familjeterapi till

Hur går familjeterapi till

Systemisk par- och familjeterapi I systemisk par- och familjeterapi utgår man ifrån att en medlem i en familj starkt påverkas av de andra familjemedlemmarnas agerande när denne försöker lösa sitt eget eller deras gemensamma problem. En familj kan både skapa och upprätthålla problem, men de kan även hjälpa till under en förändring. Gruppterapi med familjemedlem är möjligt med metoderna IPT-kort och KBT-kort. Philip Weiss, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut som har mångårig erfarenhet av att arbeta med par i kris erbjuder familjeterapi. När du går i psykoterapi eller psykologisk behandling träffar du en behandlare för samtal, vanligtvis en gång i veckan.


Hur går familjeterapi till

Oftast går det till så att du och behandlaren samtalar om hur du upplever dina besvär och din situation, dina relationer och ditt liv i övrigt. Det är en stor fördel om alla de som lever tillsammans kommer till ett första samtal. Gemensamt kommer vi sen överens om vilka som ska komma på samtalen, vilket kan variera beroende på hur behoven ser ut. Det är inte ovanligt att individuella samtal varvas med gemensamma samtal.


Hur går en familjerådgivning till ? Jag och min sambo som jag har två barn med har det riktigt tufft. Just nu känns allt jättejobbigt och vi pratar om att ta. Familjeterapi uppstod som en reaktion på erfarenheter av individuella behandlingar, där man ofta kunde se att behandlingseffekter gick tillbaka efter att individen återvänt till sin familj. Man började förstå mer om hur en familj kunde bidra till både uppkomsten och vidmakthållandet av problem. Parterapi erbjuder en möjlighet att undersöka och förstå konflikter och problem som ett par går igenom.


Problemen har oftast en negativ effekt på arbetslivet och föräldraskapet. Brotten går från väpnat rån till bilstölder, inbrott, skadegörelse och till butiksstölder. Terapi inleds alltid med några samtal som syftar till att formulera vad man vill ha hjälp me vilka mål man har och vilka arbetsmetoder vi ska använda oss av. Det ger oss en chans att prata om behandlingens syfte och mål och ger mig en möjlighet att avgöra om jag kan hjälpa dig.


Anknytningsbaserad familjeterapi (ABFT) är en metod som utvecklats för deprimerade ungdomar och barn vars uppväxt präglats av dysfunktionella familjeförhållanden. Det kan till exempel handla om våld i hemmet, missbruk eller psykisk ohälsa. Den ligger till grund för många olika typer av familjeterapi och är fortfarande en ofta använd terapiform. Terapeutens roll i den strukturella familjeterapin är att gå in och bli ”en del” av familjen, genom att interagera med dem under sessionerna och försöka locka fram konflikter, för att sedan studera hur familjemedlemmarna reagerar.


Hur går familjeterapi till

FFT, Funktionell familjeterapi. FFT är en i forskning väl förankrad familjebehandling när barn eller ungdom uppvisar relationsförsvårande beteenden, t ex bråk och konflikter, skolk, missbruk. Målsättningen med behandlingen är att få till en förändring genom att förbättra relationer och kommunikation i familjen. Behandlingen inleds med 1-bedömningssamtal då vi tillsammans formulerar en noggrann analys av problemet.


Utifrån problemformuleringen görs sedan en behandlingsplan. Behandlingstiden varierar från 6-upp till sessioner, ibland längre. Varje session är minuter lång. De flesta av utbildningarna vänder sig till dig som redan är utbildad familjeterapeut och söker någon form av fortbildning. Men vissa kurser passar också för dig som är nyfiken på yrket och vill veta mer.


Oftast handlar utbildningarna om hur du ska förstå din roll och hur du skapar rätt ton i samtalet. Inom KBT arbetar man främst med det som är aktuellt här och nu. Arbetssättet är strukturerat, handlingsorienterat och tydligt, exempelvis vad gäller fokus och mål.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения