понедельник, 16 октября 2017 г.

Giftas analys

Den första är mycket välskriven, den andra är mer skissartad och anekdotisk, något som av det mycket informativa efterordet att döma Strindberg själv var helt på det klara med. Om vådan att inte följa sina naturliga drifter såväl som vådan av att vara slav under dem. Samlade skrifter av August Strindberg Fjortonde delen Giftas.


Giftas är en samling noveller om äktenskap. Men jag uppskattar verkligen kompromisslösheten.

Nu brukar vi ju inte recensera anteckningsböcker på dagensbok. Det är precis vad det är. Ett dockhem med andra verk eller författare från det moderna genombrottet för att få fler perspektiv i din analys. Och så kom han, räddaren, riddaren.


Riddaren var grosshandlare, och hade ärvt en gammal god affär vid Skeppsbron. Han hade lugna, stilla vanor och längtade bara att få sätta bo och komma i rö. August huvudsakliga problem med sina kärleksförhållanden var att han ansåg att hans hustru skulle vara hemmafru vilket inte var godtagbart, i alla fall inte av de han valde att gifta sig med.

Man kan tro att August såg det som en utmaning att söka en psykiskt stark hustru som skulle infinna sig att leva som hans husfru. Olyckliga,lustiga,lyckliga,melankoliska och komiska. August Strindberg räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. På sin tid väckte de indignation och uppståndelse för sina sexuella anspelningar,någon som knappast chockar en nutida läsare. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige.


Författaren heter Mia i romanen och huvudpersonen är hennes mor, Hedvig. Berättelsen är drygt två år lång. I Sverige har medellivslängden ökat stadigt under lång tid.


Från års ålder finns dock stora skillnader i överlevnad mellan olika grupper. Gifta har exempelvis högre medellivslängd än skilda, änkor, änklingar och personer som aldrig gift sig. Gift vid första ögonkastet. Omdiskuterad relationsserie. Den inleder med att Hedvig gifter sig med Albert Stenman, som blir Mias nye styvfar.


Förutom en detalje-rad samhällskildring finns en beskrivning av relationen mellan Mia och hennes mor samt rela-tionen mellan Mia och hennes nye styvfar.

Mor gifter sig är den första delen i en trilogi om Mia och hennes mor Hedvig. Modern och Mia får mest klara sig själva, eftersom styvfadern inte bryr sig om dem och sällan ger dem några pengar. Giftinformation svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt - Allmänna och förebyggande frågor besvaras på kontorstid måndag-fredag kl 9-17. Hennes fromhet hade stark påverkan på författaren. Strindbergs faster Lisette Strindberg var gift med ångbåtspionjären Samuel Owen.


Som barn var Strindberg lugn och tystlåten. Fadern var sträng och Strindberg växte upp i ett hem som präglades av disciplin, gudfruktighet och kulturellt intresse.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения