вторник, 17 октября 2017 г.

Härskartekniker motstrategier

Härskartekniker motstrategier

Hon poängterar samtidigt att det inte alltid rör sig om medvetna strategier, utan att härskaren i själva verket ofta kan vara helt omedveten om sitt. För att lyckas med detta behöver du kunskap om härskartekniker samt lära dig effektiva motstrategier och bekräftartekniker. I det här inlägget presenterar jag de första fem härskarteknikerna som Ås identifierade samt hur du kan bemöta och förebygga att de uppkommer. En härskarteknik där offret tillskrivs ansvar för en kränkning.


Kunskap om härskartekniker är en väg till att upptäcka många vanligtvis osynliga kränkningar, därför är det viktigt att förstå vilka de är och hur en kan arbeta mot dem. För varje härskarteknik finns en motstrategi som en kan använda som ”svar” och det finns även bekräftartekniker. Genom samtal kan man lära sig om härskartekniker samt hur de kan bemötas. Vad innebär det egentligen att bli utsatt för en härskarteknik och vilka olika sorters härskartekniker finns det? Detta studiematerial är ett verktyg för att få igån diskussioner, lyfta problem, hantera frågeställningar samt skapa engagemang kring viktiga och ibland komplexa frågor.


En person i underläge kan mycket väl försöka sig på att förlöjliga en meningsmotståndare, men begreppet härskarteknik blir då irrelevant. Begreppet härskarteknik används bland annat inom feminismen där det räknas som en viktig faktor i upprätthållandet av könsmaktsordningen. Lär dig genomskåda och hantera härskarteknikerna.


Härskartekniker motstrategier

Det här är en workshop om härskartekniker. Här kommer du att få lära dig allt du behöver veta för att kunna hantera alla typer av härskartekniker och andra besvärliga beteenden på ett retoriskt vinnande sätt. Här presenterar vi de härskartekniker som identifierats av Berit Ås.


Du hittar även motstrategier för varje härskarteknik , så att du på bästa sätt kan avväpna personen som försöker förtrycka eller förnedra dig. Kort och gott innebär det att förövaren behandlar offret som luft. Härskartekniker “Lilla gumman” med Elaine Eksvärd! För varje typ av härskarteknik finns också en motstrategi som kan vara bra att ha i bakhuvudet, och som även kan användas för att bekräfta andra som råkar ut för samma sak. Om arbetsgruppen hoppar över dig när det är din tur att få ordet så våga säga till, vänligt men bestämt.


Här är några exempel på härskartekniker. Osynliggörande, förlöjligande och dubbelbestraffning. Man uppskattar att vi, både kvinnor och män, i av fallen inte vet om att vi använder oss av härskartekniker.


Försök att inte reagera med ilska, frustration eller att bli ledsen. Generellt är en bra motstrategi till många härskartekniker att försöka spegla vad härskaren gör. De kan vara en medveten eller omedveten handling. Den som blir objektifierad ska påpeka att en kommentar inte är relevant och tala om när hen inte känner sig respekterad i en diskussion. Våld och hot är också exempel på härskartekniker.


Men precis som ordet säger, handlar det om att visa sin makt. Den mest kända teorin om härskartekniker formades på 70-talet i feministiska rum med främsta fokus på maktobalanser mellan könen män och kvinnor, men det finns fler förtryckande maktordningar som upprätthålls med härskartekniker. I vårt självförsvar går vi in djupare på härskartekniker och deras motstrategier. Från härskarteknik till bekräftarteknik kan användas i grupp, på ett personalmöte, APT etc, - eller enskilt. Det går bra att arbeta med hela materialet under ett längre pass eller att dela upp arbetet på flera, kortare tillfällen.


Du når studiematerialet om härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker här. Artikelövning En vanlig man Egenskapsövning Ett steg fram Gruppsamtal om härskartekniker och motstrategier Homogenitetsstick Jämställt hela vägen och En väg in Jämställdhetsquiz Mediegranskning Normfrågor Normspelet Normtriangeln Rollspel Samhällsstegen Teflontestet Värderingsövningar. Motstrategier för att bemöta maktstrategier t ex när du blir osynliggjord eller förlöjligad. Träna dig i ”obekväma situationer” för att hantera skarpa lägen. Ta ansvar över ditt uttryck i samband med härskartekniker.


Prata med någon nära vän och berätta om dina upplevelser. Att gå in i offerrollen är ofta förödande för när vi ser oss själva som offer tappar vi kontrollen. När det gäller nära relationer är såna här beteenden aldrig okej. Notera istället vad som händer och hitta därefter lösningar.


Likaså är det lätt att bli arg och komma med ilskna anklagelser. Räkna istället till tio och behåll lugnet för det finns motstrategier för varje härskarteknik.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения