понедельник, 9 октября 2017 г.

Barnäktenskap orsaker

Barnäktenskap orsaker

Ny statistik visar också att det är möjligt med en positiv utveckling på den afrikanska kontinenten. Flera orsaker till barnäktenskap. Trots alla konsekvenser som barnäktenskap innebär sker det sällan av illvilja, säger Sara Österlund. Anledningen till att man gifter bort sina barn är flera. Fattigdom är en stor bidragande orsak.


Barnäktenskap orsaker

En familj som har väldigt knapert kan känna att en dotter får en bättre framtid hos någon annan. De kan ske genom olika former av tvång eller att en person till exempel genom påtryckningar förmås att gifta sig mot sin vilja. Ofta väljer många att gifta bort sina barn på grund av den ekonomiska bördan, därför är fattigdomsbekämpning ett viktigt medel i bekämpningen av barnäktenskap. Ekonomin är också en anledning till att barnäktenskap ökar vid väpnade konflikter eftersom många familjer då förlorar sin inkomstkälla.


Flickor som ingår barnäktenskap tvingas ofta sluta skolan och riskerar att förbli fattiga. Om flickor slipper gifta sig ökar jämställdheten och fattigdomen minskar. Internationella arbetarorganisationen (ILO) definierar barnäktenskap som en form av slaveri. Idag kan utländska barnäktenskap erkännas i Sverige om ingen av parterna hade anknytning hit när äktenskapet ingicks. De nya reglerna innebär ett förbud mot att erkänna utländska barnäktenskap , oavsett vilken anknytning till Sverige som personerna hade när äktenskapet ingicks eller hur gamla de är när frågan prövas av en myndighet.


Döttrar är på många håll en ekonomisk börda. Familjer som saknar mat för dagen ser en chans att få en mun mindre att mätta genom att gifta bort en dotter. I många fall får familjen dessutom ekonomisk kompensation, en hemgift, när de gifter bort en dotter. Detta förekommer i länder som har ingen eller låg minimiålder för äktenskap.


Barnäktenskap är ett äktenskap där en eller bägge parter är barn. Enligt organisationen Save the children berövas barnet i äktenskapet sin barndom och möjligheter till att få en utbildning. Bara två och ett halvt år har gått sedan Sverige fick en ny lag mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Nu ska frågan utredas på nytt.


En orsak är att en del av de unga asylsökande som kommer till vårt land har visat sig vara gifta. Det blir per minut och miljoner per år. Trots att föräldrarnas motiv kan vara säkerhet ökar risken för flickan att bli utsatt för våld och övergrepp inom äktenskapet. Alla orsaker till barnäktenskap bottnar i bristen på jämställdhet.


Tillsammans med partners runtom i världen arbetar Svenska kyrkan långsiktigt med att motverka strukturella orsaker till barnäktenskap. Bara Niger, Centralafrikanska republiken, Cha Mali och Guinea har fler barnäktenskap än Bangladesh, trots att man har försökt stärka rättssäkerheten och skärpa straffen mot förövare. Enligt en ny rapport från Unicef var procent av flickorna gifta innan års ålder och procent var gifta innan de fyllt 15.


Vilka orsaker har du kommit fram till att de som inte vill ha barnäktenskap inte lyckas förbjuda det? För att få bort barnäkenskap måste någon av ovanstående punkter förändras (eller båda). Hungerprojektet driver också, med stöd från Nederländernas utrikesdepartement, projektet Her Choice, ett storskaligt femårigt utbildningsprogram som går på djupet med de bakomliggande orsakerna till barnäktenskap. Länsstyrelsen Östergötland arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som t ex barnäktenskap , tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. En annan orsak till barnäktenskap är att det i många länder är en stor skam om en tonårig flicka skulle bli gravid utan att vara gift.


I vissa fall tvingas de till och med av sin familj att gifta sig med män som våldtagit dem och gjort dem gravida. Det är inte alltid så att barnen tvingas till äktenskap av sina föräldrar. Bangladesh är det land i världen där det förekommer flest barnäktenskap bland tjejer under år.


Kurigram är det distrikt som har högst andel barnäktenskap i Bangladesh. De kan då inte utveckla landet till ett rikare, mer interlektuellt lan ett land där barnäktenskap inte finns. Samtidigt är det många av flickorna i ett barnäktenskap som vill att deras barn ska få utbildning och inte behöva gå igenom samma sak som de har.


Men tyvärr är det inte kvinnorna i familjen som bestämmer, utan det är mannen. Väpnade konflikter är vanligast i de fattigaste låginkomstländerna, särskilt i de som saknar ett fungerande styre och där det finns spänningar mellan etniska och religiösa grupper. I konfliktdrabbade områden ökar barns utsatthet för vål trafficking och annan exploatering.


Barnäktenskap orsaker

Här finns också samhällsfakta om världens länder.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения