четверг, 18 апреля 2019 г.

Konflikt i världen

Du kan läsa om olika konflikters bakgrun hur länge de har pågått och vad FN gör för att lösa dem. I en värld med färre regler är det enda viktiga att veta vad det går att komma undan med. Och idag verkar det kunna vara en hel del.


Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen. Vid varje ingång finns en sammanfattning och en fördjupande del som beskriver bakgrunden till varje konflikt.

Du finner även information om svenska internationella insatser och länkar till andra webbplatser där du kan få ytterligare fakta. Runt om i världen rasar ett stort antal konflikter – och några av dem sticker ut i sin grymhet. Här är världens just nu svåraste konflikter , där Röda Korset är på plats för att bistå med livräddande insatser.


En många år gammal konflikt mellan Indien och Pakistan, där bägge anser att Kashmir tillhör respektive land. Konflikten blossar med jämna mellanrum upp till väpnade strider mellan de två kärnvapenländerna. Kanske viktigare än hur många konflikter som pågår i världen är hur många människor som dör till följd av dem. Allt är dock inte positivt.


Internationell terrorism och attacker mot civilbefolkningen fortsätter att skapa osäkerhet i världen.

Alla avsnitt från programmet Konflikt. Populära Senaste Kommande Ljudklipp. I Qassem Soleimanis spår. Om en drönarattack som skakade världen.


Konflikten har skapat stor fattigdom i östra Ukraina, som till stor del styrs av Moskva-vänliga separatister, och där befolkningen får mindre och mindre resurser på grund av en kollapsad ekonomi. LÄS MER: Han är inte vidare trevlig – men Putin är mäktigast i världen. Krig och konflikter på andra håll i världen påverkar Sverige i mycket stor utsträckning och mer än tidigare.


Konflikter i andra delar av världen tvingar exempelvis människor på flykt. En stor majoritet av alla världens konflikter är mellan parter från samma religiösa traditioner. Det betyder att i de flesta konflikter så tillhör de sidor som strider inte olika religioner. Det finns visserligen väpnade konflikter mellan kristna och muslimer, protestanter och katoliker, buddhister och hinduer.


Efter att terrorgruppen IS förlorat fäste i Syrien väntas nu många IS-krigare etablera sig i Afghanistan. Hit räknar vi både sådana konflikter där stridshandlingar pågår och konflikter där parterna har låtit vapnen vila ett antal år men där de grundläggande stridsfrågorna ännu inte är lösta, till exempel Cypernfrågan. Här har vi samlat texter om drygt tjugo konflikter.


Konflikten med IS är i huvudsak en konflikt om makt och landområden, men den handlar också om ideologi. När IS deklarerade att de hade upprättat en islamsk stat, sa de samtidigt att gruppen är det nya kalifatet. Det är ett begrepp som har stor symbolisk betydelse inom islam.

Lektionen belyser tre olika förhållningssätt till väpnad konflikt. Eleverna får arbeta med att ta ställning till hur konflikter ska förhindras eller avslutas. Globalis om konflikter i världen.


Krigsrapporteringen präglar nyhetsflödet. Våldet och lidandet kan verka obegripligt. Men vad ligger bakom pågående konflikter ? Programserien förklarar, ger.


Antalet väpnade konflikter ökar i världen , framför allt de inomstatliga. Samtidigt ser vi att dagens konflikter är mer långdragna, mer våldsamma och inkluderar ett större antal väpnade aktörer än tidigare. Väpnade konflikter orsakar inte enbart dö lidande och förstörelse. Det är till och med vanligare med fredliga lösningar mellan parter i en konflikt om vatten, än med våldsamma. Geografen Aron Wolf har i en granskning av världens 2delade floder visat att vatten mer är en källa till samarbete än till konflikt.


Konflikt innebär ett möte mellan sådant som inte är förenligt. Ordet konflikt kommer från det latinska ordet conflictus som betyder sammanstötning, att kollidera, råka i strid. Konflikter kan föreligga såväl inom en människa som mellan personer, grupper, organisationer eller stater.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения