вторник, 30 апреля 2019 г.

Polyamori psykologi

Polyamori är när man vill ha flera kärleksrelationer samtidigt – och att alla är med på det. Företeelsen verkar nu bli vanligare. Terri Conley , psykolog på University of Michigan i USA, uppskattar att fem procent av amerikanerna lever i ett icke-monogamt förhållande, skriver attn.


Polyamori är heller inte en trekant, för det handlar inte bara om sex, utan ett djupare förhållande mellan två eller fler andra människor. Polyamorösa personer säger ofta att det är något de ÄR inte GÖR. Polyamori betyder att man har ett långsiktigt kärleks- och sexualförhållande med flera personer på samma gång. Uppenbarligen blir vi alla inte lyckliga av samma saker.


Taggad öppna upp, polyamori, psykologi , relationer Lämna en kommentar. Blogg, Uncategorized Öppna upp – Hjälp, min partner vill öppna upp! Precis som vi sade i början finns det gott om idéer om polyamori som präglar det kollektiva medvetna och undermedvetna. De flesta av dessa idéer är dock myter. Men på senare år har vi faktiskt börjat höra fler argument mot monogami.


Polyamori psykologi

Jag läser Louise Egelstig och Daniel Gustafssons examensarbete i psykologi. Titeln är Polyamori : en utmanande kärlekshistoria. Min tanke var att skriva en kort recension, men jag hittar så mycket intressant att det får bli en serie av inlägg.


I detta mitt första börjar jag med uppsatsens syfte och de viktigaste resultaten. En ursäkt för ett promiskuöst sätt att leva. Eller ett feministiskt ställningstagande av existentiella proportioner.


De polyamorösa bryter mot normer och behandlas styvmoderligt av hbt-rörelsen. För att inte tala om psykologin. Polyamori , från poly som betyder flera och amor som betyder kärlek: en livsstil där de inblandade öppet och respektfullt har flera kärleksrelationer samtidigt. Polyamori hänger ihop med en syn på kärlek som en känsla som bara blir starkare ju mer man känner det, detta ställs i kontrast till den vanliga synen att man bara har ett visst mått av kärlek som delas mellan de man älskar.


Jag avgudar Magdalena Ribbing, ända sedan den gången hon svarade på en fråga om en skola som förbjudit ett samkönat par att gå på balen tillsammans. Ida, 2 är kär i Søren, 2 men hon har även två andra sexpartners. Och Lynn är lyckligt gift med Dag – som i sin tur är ihop med Aina.


Polyamori betegner også et netværk eller en subkultur, hvor folk går ind for åbne forhol og hvor man giver hinanden støtte gennem samtaler og udveksling af erfaringer. Polyamori sætter spørgsmålstegn ved parforhold som den eneste samlivsform, og går ind for at folk på samme tid kan have kærlighedforhold med flere partnere. Många tycker, likt Martina i Maken, att det är själva idén om parrelationen som är fel, och väldigt många som jag har träffat skulle till exempel gärna leva i en lång varaktig relation, men ändå knulla lite vid sidan av.


Visst skrivs det och talas om polyamori , men få par tänker utanför boxen när det gäller att formulera ett. Resultatet visade att polyamori ses som såväl en läggning som ett medvetet val. Det polyamorösa levnadssättet beskrivs som berikande men utmanande, illustrerat av upplevelser av svartsjuka, komplexitet, tidsmässiga begränsningar samt icke-acceptans från omgivningen. Augustinsson räknar därför upp de positiva följderna av polyamori (i ärlighetens namn är hennes främsta ”argument” i och för sig att den som är motståndare till det är ”mossig”, men det förbigår vi här med diplomatisk diskretion), utan att ens nämna de negativa följder som har en märkligt enveten förmåga att dyka upp.


Utöver kliniskt arbete inom psykiatrin i många år har jag även handlett personal, haft ledningspositioner och deltagit i organiserandet av vården. Jag är utbildad handledare och snart färdig specialist i klinisk psykologi. Polyamori som jeg kan begynde at forstå det Der er en del væsentlige spørgsmål, som jeg tumler med og som jeg forsøger at give en mere almen form end bare til spørgsmål mellem dig og mig og som måske kan være af betydning for andre, i hvert fald har det betydning for mig og det giver mening at forsøge at formulere de tanker, der presser sig på.


Särskilt för unga är detta faktum oroande och skadligt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения