четверг, 11 апреля 2019 г.

Kristendom och homosexualitet

Kristendom och homosexualitet

Kristendom och homosexualitet påverkas av tolkningen av Bibelns text och värderingarna i samhället. Förutom under de sista årtiondena har både katolsk, ortodox och protestantisk kristendom allmänt haft en negativ och fördömande syn på homosexualitet , grundad på Bibelns ord har tolkas som att homosexualitet skulle vara en synd. Din fråga är mycket aktuell och det är helt säkert många som kommer att ställa den de närmaste åren: riksdagen godkände nyligen könsneutrala äktenskap och kyrkan blir tvungen att ta ställning till den lagen.


I kyrkans och i kristendomens historia har heterosexualitet uppfattats som den rätta formen av sexualitet. Homosexualitet - onaturligt och synd? Svar: Du har helt rätt i att homosexualitet strider mot Guds ordning.


Bibeln är väldigt klar på hur Gud har tänkt att ett parförhållande ska fungera - nämligen mellan man och kvinna. Följden kan bli fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Sverige och i många andra länder, så är det en lång väg till jämlikhet för alla.


Vilken syn man har på homosexualitet beror mycket på hur man läser och tolkar Bibeln. Jag själv tänker att vi måste komma ihåg att bibeltexterna är skrivna av människor i en speciell ti i en viss kultur och med ett visst syfte. Den liberala kristna hållningen, att leva ut sin homosexualitet och vara öppet homosexuell är helt förenligt med kristen tro. Den här hållningen blir allt vanligare i västvärldens protestantiska kyrkor.


Vad jag vet är det en helt oacceptabel hållning i de historiska kyrkorna, de katolska och ortodoxa kyrkorna. Vi är lyckliga lottade eftersom mänskliga rättigheter och frihet har varit i fokus i våra tider, och för att undertryckning, övergrepp och orättfärdighet har slagits ned. Alla har rätt till att välja egen livssyn och livsstil, och ska uppleva respekt för det.


Kristendom och homosexualitet

Trots detta kan inte Guds ord ignoreras om vi vill leva som troende kristna. Gudsbild En annan avgörande fråga som problema-tiken kring homosexualitet aktualiserar är vår gudsbild. Vi behöver Guds hjälp och förlåtelse för att bli av med alla syndiga livsmönster. Det finns hopp för den som utövar homosexualitet.


Kommentarer om Sodoms och Gomorras synd i Bibeln ”Detta var din syster Sodoms synd: hon och hennes döttrar kunde leva storslaget, i överflöd och ostörd ro, men de hjälpte inte den som var svag och fattig. De blev övermodiga och bedrev vidrigheter i min åsyn. Efter att ha utforskat flera olika muslimska och kristna länder, muslimers och kristnas syn på homosexualitet har jag funnit olika sätt att se på homosexualitet inom religionerna.


Det pratas mycket om det ortodoxa såsom det liberala synsättet på sexuella läggningen. Denna form av manlig homosexualitet , baserad på girighet, makt och egen vinning, är den Paulus såg i sin samtid. Simon Häger förnekade länge sin homosexualitet. I dag lever han ett lyckligt och fritt liv, öppet homosexuell.


Fick ett samtal av min lillebror ikväll då han berättade att han var homosexuell ,han berättade först att han var. Gud skapade människor med tanken att det sexuella samlivet endast skulle vara inom ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Men vi vet att lagen är go om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, för dem som utövar otukt och homosexualitet , för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som. Fast ännu erkänns alltså inte homosexualitet som något naturligt av den katolska kyrkan.


Svenska kyrkan har bearbetat och samtalat om homosexuellas rättigheter och samlevnadsfrågor under flera decennier. På 70-talet var kyrkan före sin tid i sin syn på homosexuella relationer. Som du har sett gjorde jag då slut på dem.


Det verkar som om ortodoxa grenar av både judendom och kristendom har en mer negativ bild av homosexualitet : I den Romersk-katolska kyrkan och de Ortodoxa kyrkorna är äktenskapet mellan man och kvinna ett sakrament och en del i Guds frälsningsarbete och därför är allt som strider mot det en synd. Här söker du efter böcker och andra medier. Du kan också söka efter bibliotek, evenemang och övrig information om Stockholms stadsbibliotek. Hur kan människor med en kristen tro komma till så olika slutsatser när det gäller homosexualitet ? Vad säger Bibeln egentligen om samkönade relationer? Och hur ska den som attraheras av personer av samma kön se på sig själv och sina känslor?


Kristendom och homosexualitet

I denna skrift sätts frågan om homosexualitet in i. Vi menar att praktiserande homosexualitet , utifrån vad Bibeln säger, är synd. Det har funnits en samstämmighet om detta genom hela den protestantiska reformationen, och även dessförinnan fanns det en klar teologisk övertygelse i frågan. Och det senaste är att homosexuella par nu har fått möjlighet att provas som adoptivföräldrar och homosexuella kvinnor har rätt till att få assisterad befruktning. Vad kristendomen och andra kulturer anser om homosexualitet.


Kristendomen I den kristna kyrkan blev celibat, ett liv utan sexuellt umgänge, tidigt ett ideal. Till protestanterna brukar man räkna evangelisk-lutherska och reformerta kyrkorna och ibland även en del evangeliska frikyrkor m. Protestantism är med andra ord ett ganska luddigt begrepp. Vad tycker den protestantiska kyrkan om homosexualitet ?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения