среда, 20 апреля 2016 г.

Arv gifta

Det gäller dock inte om det pågår en skilsmässa mellan makarna. Om den avlidne var gift är huvudregeln att den efterlevande maken ärver före bröstarvingarna om de är makarnas gemensamma barn. Makarnas gemensamma barn har rätt till arv om de överlever den efterlevande föräldern. Som gifta ärver ni varandra om ni inte har några barn eller om ni endast har gemensamma barn. Men även då kan det vara en god idé att skriva testamente.


I testamentet kan ni göra arvet till enskild egendom.

Det säkerställer att mottagaren inte blir av med arvet till följd av en framtida skilsmässa. Undantaget är om det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, till skillnad från gemensamma barn. Ni kan välja att skriva gemensamt testamente eller enskilt testamente. Exempel: Anders avlider och efterlämnar dottern Ewa samt den avlidne sonen Eriks två barn.


Arvet efter Anders kommer att delas upp i två lika stora lotter. Ewa får en lott och Eriks två barn delar på den andra. Om ni inte var gifta är det i första hand barnen till den döda som ärver.


Om sambor ska få ärva varandra måste det finnas ett testamente.

Om den döda har barn som du inte är förälder till, så har de vanligtvis rätt att få ut sitt arv redan nu – om det inte finns ett testamente som säger något annat. Om den avlidne inte var gift så är det i första hand barnen som har arvsrätt och därefter barnbarnen osv. Arv kan tas endast av den som lever vid arvlåtarens död. Barn, som är avlat dessförinnan kan också ärva om det föds med liv.


Utländsk medborgare får lika med svensk ärva. Arvet går i första hand till bröstarvingarna, det vill säga till den avlidnes barn och barnbarn och deras avkomlingar (arvsklass 1). Om även de är döda träder deras barn i sin tur in och ärver, kap. Om din maka avlider förstOm din maka avlider först ärver du allt från henne eftersom ni är gifta och hon inte har några särkullsbarn, kap. Sedan när du dör så kommer ditt arv delas upp i två delar.


Med hjälp av det europeiska arvsintyget blir det lättare för medborgare inom EU, med undantag för Storbritannien, Irland och Danmark, att hävda sina rättigheter när det gäller arv i internationella situationer. I denna situation är det viktigt att skydda den efterlevande maken genom att upprätta ett testamente. Gift men inga barn, hur fördelas mitt arv ? Och hur fördelas arvet mellan dem? Går det att i efterhand ändra mitt.


Om något av barnen har dött tidigare, eller avstår från sin rätt att ärva, ärver hans eller hennes barn. Varje gren får lika stor lott. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin.


Särkullbarnet blir därmed efterarvinge på samma sätt som de gemensamma barnen.

Kan sambor ärva som om de vore gifta genom att skriva ett testamente? Vad gäller barn från tidigare förhållanden? SvD:s familjeadvokat Caroline Elander Knip svarar på vad som gäller sambors rätt till arv vid dödsfall. Det står din efterlevande fritt att festa upp arvet till sista kronan, den enda begränsningen är att arvslotten inte får testamenteras bort eller skänkas bort på ett sådant sätt att det går att jämställa med testamente.


Men i moderna familjer är inte alltid föräldrarna gifta. Ni får hälften var av värdet på allt. Undantag: Enskild egendom enligt äktenskapsföror testamente eller gåvobrev.


Om ni har varit gifta kortare än fem år kan man tänja på regeln om hälften var. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Därför finns juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för en trygg framtid tillsammans. Som gifta är det viktigt att tänka igenom hur ni vill ha det i just ert äktenskap.


Det innebär att hans särkullbarn bara får ut hälften av sitt arv , det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения