среда, 27 апреля 2016 г.

Hsp person

En person som är oumbärlig i detta sammanhang är den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron (se nedan). Hon håller den breda publiken underrättad om sina egna och andras forskningsresultat. Högkänsliga har många fördelar, men kan även bli utmattade och stressade. Här är sju saker en högkänslig person behöver för att må bra. HSP - personer är introverta och gillar inte att vistas bland folk.


Hsp person

Dessa och många fler egenskaper stämmer in på den högkänsliga personlighetstypen, ett begrepp som på engelska kallas highly sensitive person , HSP. Det är varken en sjukdom eller en störning, utan helt enkelt en personlighetstyp som ungefär procent av befolkningen har. Mer om HSP kan du läsa här!


Hösensitiva personer har ett särskilt finkänsligt nervsystem. De kallas också HSP efter engelskans Highly Sensitiv Person. Ungefär var femte har detta karaktärsdrag vilket kännetecknas av en stor känslighet och en benägenhet till större djup, långsamhet och ett behov av att dra sig tillbaka.


Den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron är den som myntat bregreppet ” HSP – The Highly Sensitive Person ”. Den vetenskapliga termen är ”SPS – Sensory Processing Sensitivity” vilket syftar på den mest grundläggande kvalitén hos högkänsliga personer – det djupa bearbetandet av intryck. Detta är en verklighet som kan vara än mer överväldigande för en så kallad ”högkänslig person ”, eller HSP. Det är viktigt att komma ihåg att runt av populationen är högkänslig.


De har en serie psykologiska och känslomässiga egenheter som skiljer dem från resten. En HSP blir lätt berörd av konst, musik, smaker och dofter och kan uppskatta och njuta mycket av sådant. Personer med HSP är ofta samvetsgranna, noggranna och försöker undvika kritik.


Hsp person

Att arbeta under tidspress eller att prestera när någon tittar kan vara svårt. HSP har ofta mycket tankar och känslor och därmed ett rikt inre liv. Högkänslighet (engelska: Highly sensitive person , eller HSP ), är ett karaktärsdrag, som även omnämns som högsensitiv. Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS).


Begreppet myntades av Dr. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. HSP - Highly Sensitive Person , Högkänslig, Starkskör eller orkidébarn. Alla är uttryck för speciellt känslobegåvade människor - extra känsliga personer som reagerar starkare än andra – både på stress och på stöd.


HSP (Highly Sensitive Person ) är myntat av Dr. Kolla yrken som passar dig och vilka du ska undvika. Därför behöver man mer tid för återhämtning, eftersom det tar mer tid att processa o sortera när man får in mer intryck. Många människor som är högkänsliga upplever att de i relationer inte känner sig förstådda. Elaine Arons självtest är en något förenklad version av hennes ”27-item SPS scale” ( HSP -skala) , som används i forskningssammanhang för att avgöra i vilken mån en individ är högkänslig eller ej, och som är ett resultat av empirisk forskning.


Ungefär procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av olju av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem.


Hsp person

Jo tidligere man bliver bevidst om, at man er en HSP-person , jo nemmere vil det også være at indstille sig på et liv som HSP-person.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения