четверг, 14 апреля 2016 г.

Depression behandling serotonin

Depression behandling serotonin

Få bort depressionen i dag med ljudbok. När barnet eller tonåringen har en svår depression kan ibland medicinering vara nödvändigt för att annan behandling ska fungera. Då kan hen få pröva behandling med antidepressiva läkemedel redan inom två veckor. Vid lätt, lindrig depression rekommenderas inte läkemedelsbehandling. Psykoterapi kan hjälpa vid depression.


Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT- behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.


Oftast behöver emellertid också den tidigt upptäckta eller lättare depressionen behandlas med medicinsk behandling för att inte den inte ska förvärras över tiden och för att undvika onödigt lidande för patienten. Vid en medelsvår eller svår depression väljer läkaren ofta att kombinera samtalsterapi med en medicinsk behandling. När det råder stor brist på serotonin kan det exempelvis ge upphov till dåligt humör, som bland annat irritation, stress och depression. Det sistnämnda är väldigt oroväckande eftersom depression kan förvärras med tiden och bli till en sjukdom. Behandling vid depression.


Olika antidepressiva mediciner påverkar olika hormonsystem i hjärnan. Beroende på hur din depression ser ut ska läkaren försöka hitta den medicin som hjälper dig bäst. Om behandlingen är rätt märker du effekt redan efter två veckor och inom sex veckor ska du vara klart bättre.


Personer med depression bör rekommenderas aerob eller muskelstärkande fysisk aktivitet för att minska depressiva symtom. Fysisk aktivitet minskar depressiva symtom i lika hög grad som behandling med antidepressiva läkemedel eller KBT vid lindrig till måttlig depression. Vid läkemedelsbehandling kan det hända att man behöver söka läkare igen för att medicinen inte har hjälpt helt och hållet eller för att man har besvär med biverkningar. Antidepressiva läkemedel används för att bota olika former av depression. Efter att du är frisk från din depression behöver du fortsätta med din medicinbehandling under en period.


Cirka en tredjedel av patienterna som kommer till behandling för depression svarar på första behandlingsförsöket och blir återställda. Ytterligare cirka en tredjedel blir återställda på förnyade behandlingsförsök. Detta innebär att ca en tredjedel av patienter med depression inte svarar på upprepade behandlingsförsök. Ju lindrigare depression du har kan fysisk aktivitet vara första steget, eventuellt kombinerat med samtalsterapi. Om detta tillsammans inte häver tillståndet eller om man redan från början har en svårare depression är behandling med antidepressiva läkemedel den bästa lösningen.


Vanliga biverkningar kan vara huvudvärk och illamående. Anders Tingström berättar även att DBS, deep brain stimulation, skulle i framtiden kunna bli aktuell för behandling av depression. Den som en gång har drabbats av en djup depression löper större risk för att sjukdomen återkommer senare i livet. Det är därför viktigt att man är observant om man börjar få nya symtom efter det att man avslutat sin behandling. Depression kan i många fall ha ett långvarigt förlopp.


Depression behandling serotonin

Vilken behandling man väljer beror på typ av depression , och hur svår den är. En lätt eller lindrig depression kan gå över av sig själv. Med stöd och hjälp kan det gå fortare.


Det är viktigt att försöka behålla sina vardagliga rutiner och sova och äta regelbundet. SSRI är läkemedel som hindrar att serotonin återupptas. Många mår bättre av SSRI (dock med vissa biverkningar), men för andra har det mindre effekt och kan sågar ge starkare depression. Uppföljning av behandling.


Vid start av antidepressiv behandling minskar hämning och ökad ångest, sömnsvårigheter och suicidalitet kan förekomma. Starta behandlingen med låg dos och öka efter någon vecka. Tillägg av anxiolytikum eller hypnoticum kan göras, bensodiazepiner bör undvikas. Nu var det inte bara läkare och patienter som köpte den här myten utan det blev en vedertagen sanning i hela vår kultur.


Hälsokostförespråkare rekommenderade mat och produkter som ökade serotonin , liksom psykologer som anammade tanken och började prata om de evolutionära fördelarna med depression kopplat till serotonin. Brist på tryptofan – en essentiell aminosyra för att syntetisera serotonin. Forskare tror att alla dessa biokemiska misslyckanden kan orsaka depression , tvångssyndrom, ångest, panikattacker eller till och med överdriven ilska.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения