четверг, 14 апреля 2016 г.

Lika lön för lika arbete

Den partsgemensamma satsningen drivs som ett projekt under namnet Lika lön. Lika lön för lika arbete – grunden till en rättvis arbetsplats Vissa saker borde vara så självklara att de ibland glöms bort. En sådan sak är att samma arbetsprestation borde resultera i samma lön , oavsett vem det är som utför den.


Så ser det dock inte ut. Ett arbete är likvärdigt med ett annat arbete om det utifrån en sammantagen bedömning av arbetets krav och natur kan anses ha lika värde som det andra arbetet.

Bedömningen ska ta hänsyn till kriterier som kunskap och färdigheter, ansvar och ansträngning. När du bedömer arbetets natur ska du särskilt tänka på arbetsförhållanden. Den principen ska gälla när arbetare från ett EU-land arbetar tillfälligt i ett annat EU-lan enligt EU-kommissionens förslag till förändrade regler om utstationering. Yrkesgruppen stred mot rådande strukturer på arbetsmarknaden och normaliserade argumentet lika lön för lika arbete (och utbildning). Argumenten mot lika lön som kom i olika riksdagspropositioner och från skribenter i andra tidskrifter, riktar in sig på kvinnans underställda position i samhället jämfört med mannens.


Lika lön oavsett arbete och arbetsinsats är inte bara orättvist, det är ett recept på ekonomisk stagnation. Vi ställer upp på lika lön för lika arbete , även utifrån ett könsperspektiv, men att man ska ha lika lön för allt arbete det ställer vi inte upp på. Arbetsmarknaden är en marknad och vilken kompetens du har kommer att ha betydelse för vilken lön du får.

För det andra är denna lagstiftning väldigt tandlös på lönebildnignsområdet. Det krävs inte uttryckligen av arbetsgivaren att denne suddar ut alla löneskillnader även om lika lön för lika arbete framställs som en målsättning. Då var de strax under år. De fick jobb redan innan sista terminen var slut.


Ingen av dem har barn, eller planer på att skaffa några än. Det finns alldeles för många faktorer som påverkar. Kvinnodominerade yrken har oftast en lägre lön än ett mansdominerat yrke som kräver lika lång utbildning, men likväl har oftast män högre lön inom dessa yrken också. Sveriges påverkansarbete har gett resultat och jag är stolt över att det nu är lika lön för lika arbete som gäller i EU. Konkurrensen ska bygga på vem som gör jobbet bäst, inte på lönedumpning eller dåliga arbetsförhållanden.


Detta innebär ett rättvisare Europa – både för arbetstagarna och för företagen, säger. Nu finns en preliminär EU-uppgörelse om lika lön för lika arbete på samma plats. Reglerna ska hindra att de som tillfälligt arbetar i ett annat land får sämre betalt än inhemsk arbetskraft. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) är mycket nöjd.


Det här har jag kämpat för i många år, säger hon. Näringslivssatsning på landsbygder. Regeringen har i dag beslutat om ett företagspaket som syftar till att öka konkurrenskraften i näringslivet på Sveriges landsbygder.


En annan nyhet är att en utstationering kan pågå i som mest två år.

Med siffrorna för och åtta emot röstade sysselsättningsutskottet igenom den föreslagna revideringen av utstationeringsdirektivet. Den grundläggande principen om lika lön för lika arbete gäller inte och utstationerade arbetare har ofta en otrygg anställning med otydliga villkor. Den gångna veckans omröstning i utskottet tyder på att det finns stöd för viktiga reformer, exempelvis att direktivets nuvarande skrivningar om lägstanivåer för löner ska omformuleras till att i stället omfatta lön och andra. En argumenterande text i Samhällskunskap där eleven redogör för värdediskriminering på arbetsmarknaden. Fokus ligger på att män och kvinnor inte får lika lön för lika arbete.


Eleven motsätter sig detta och eleven argumenterar för ökad jämställdhet på den svenska arbetsmarknaden samt ger förslag på hur detta kan göras.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения