четверг, 7 апреля 2016 г.

Medberoende definition

Det finns ett flertal definitioner av denna term. Alkohol är det vanligaste missbruket i Svenska samhället. Vi är egentligen inte medberoende till någon annan. Vi är medberoende till de strategier vi hade till våra föräldrar som barn.


Medberoende definition

Det är att vara styrd av det system man växt upp i. Beroende är att ge en känsla av att ta sig själv tillbaka. Psykisk ohälsa är resultatet av vårt medberoende. Medberoende är att svika sig själv. Vad som menas med medberoende är emellertid lite flytande.


Någon formell definition som alla är överens om finns inte. Ett personligt gränssystem är en inre mekanism som både skyddar och bevarar en individs kropp, tankar, känslor och beteende. Människor som är medberoende vet inte vem de är.


Jag definierar medberoende som att en person vuxit upp med en eller flera föräldrar (eller andra vårdnadshavare) som har haft ett stort hjälpbehov, och att personen då utvecklat hjälpbeteenden, såsom att stötta, trösta eller agera kurator gentemot andra. Nära anhöriga till beroende kan också lida av beroendet. Min definition av medberoende är: att bygga sitt egenvärde på att en annan människa behöver en. Inte för att jag var jag.


När jag var den person som de behövde att jag var. Det blir första steget för dem att ta sig ur sitt medberoende. Hur vet man att man är medberoende ? Om ditt primära fokus upptas av din partners missbruk, om du funderar mer på hur han eller hon kommer att bete sig än vad du tänker på dina egna behov, ja då kan man misstänka att du blivit medberoende ­. TEST: Har du blivit medberoende ? DSM har blivit mer och mer av allmänt intresse.


Det märks inte minst på mediabevakningen av DSM-5. Många utanför sjukvården använder också termer och definitioner från DSM – till exempel Transportstyrelsen i sina föreskrifter för bedömning av rattfylleri. Ett medberoende är att förneka, dölja, manipulera, vilseleda att någon är beroende – alltså samma ”symptom” som kännetecknar den beroende dvs den person som man annars skyddar.


Idag har dock detta begrepp kommit att få en långt vidare definition än den ursprungliga. Ett medberoende innebär inte att man själv blir missbrukare eller beroende, utan att man anpassar sig efter den som missbrukar och låter missbruket styra den gemensamma vardagen. Det torde innebära att så gott som alla har någon sorts relation till en alkohol-, tablett- eller narkotikaberoende familjemedlem, nära vän, släkting eller medmänniska.


Medberoende definition

Under behovet att dominera finns en brist på självkänsla, så personen använder sig av strategier och försvarsmekanismer för att underkuva den andra personen och få denne i sitt nät. Den medberoende kontrollanten upplever engagemanget som en form av beroende. Vi vet vad medberoende är och hur det påverkar. Som medberoende anpassar man sitt liv efter någon som lever i ett missbruk.


Man ställer upp i ur och skur. Man ljuger, gömmer och glömmer för att hålla fasaden uppe. Allt för att den missbrukande ska klara av sin vardag.


Vidare har medberoende personer svårt att sätta tydliga gränder och de blir ofta överkörda och är lätt manipulerade samt osäkra som individ. Hur slutar man vara medberoende ? Det första steget både för en missbrukare och för en medberoende är att göra sig av med problemet och sluta med ovanan. Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst.


Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения