пятница, 13 января 2017 г.

Äga olika andelar hus

I skuldebrevet reglerar ni i vilken takt sambon ska betala av lånet till dig. Ett annat alternativ är att ni köper huset med olika stora andelar. Ett alternativ till ett skuldebrev är att ni äger olika delar av bostadsrätten och dessa andelar kan exempel spegla hur många procent som ni lagt in som kontantinsats. I detta fall kommer du således äga och din sambo.


Detta ska skrivas in i köpekontraktet när ni köper. Om någon vill sälja hela huset måste de andra gå med på det. Varje delägare har dock rätt att sälja sin andel , även om det i praktiken kan vara svårt att hitta en köpare. Ni ansöker sedan om lagfart i enlighet med detta ägandeförhållandet.


Självklart ska ni ha var i huset , det har ju ingen betydelse för hur ni sedan gör med räkningar och avgifter. Låt dig inte luras att äga mindre del i huset. Jag var arbetslös och min man jobbade när vi köpte hus , på banken tog de för givet att vi skulle äga hälften var ändå.


Det är vanligt att sambopar har olika stora belopp att betala i kontantinsats när de köper en gemensam bostadsrätt. Vi köper hus och nu kommer min sambo plötsligt på att han vill äga mer än jag för att han ju betalar av mer (och tjänar mer förstås) på det. Jag känner det som en stor missförtroendeförklaring gentemot mig. MAn går väl i detta tillsammans och hur kul är det att äga mindre av sitt hus ? Hur har ni andra gjort? Resterande belopp får han låna räntefritt av sin pappa.


Vi kommer att amortera lika mycket var till hans pappa varje månad. Vad ska vi tänka på när vi skriver papper på detta? Skuldebrev för olika kontantinsatser.


Äga olika andelar hus

När det gäller samägda fastigheter måste man skilja mellan förfogandet över själva fastigheten samt delägarnas förfogande över respektive andel i fastigheten. Då finns det olika lösningar, du kan ta in 1-mäklare som värderar fastigheten eller så säljer ni och köper andelar enligt taxeringsvärdet, eller annat värde ni kommit överens om, säger Cecilia Laveson. Ska det gå att belåna fritidshuset? Andelshus är ju den gyllene medelvägen i stället för att äga ett helt hus , säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.


Det har varit en lång tillvänjningsfas här, jämför med USA till exempel där det är vanligt att äga andelar i hus. Vi har nog varit väldigt fångade av den negativa kritiken kring andelshus utomlands. Huset har haft skador – en ordentlig besiktning är minst lika viktig, om inte viktigare som vid ett vanligt husköp.


Äga olika andelar hus

Huset har varit felaktigt prissatt – det är anledningen till att husköpet i Flyinge inte har blivit av, trots att affären är god och huset varit ute i försäljning i snart 2. Det är mycket viktigt att du här skriver in värdet på rätt sätt. För den säljare som ensam äger fastigheten anges alltid 1procent som Ägd andel. Det gäller även då enbart en av två makar äger hela fastigheten som ska säljas. Han har rätt till skäligt arvode för sina kostnader och det arbete han utför. Dessa förvaltningskostnader ska samtliga delägare betala, var och en i förhållande till sin andel i den samägda egendomen.


Gode mannens uppgift blir att fatta beslut som gäller alla delägare då de har olika uppfattning om vad som behöver göras. Likabehandlingsprincipen kan alltså innebära att en investering medför att de olika hushållen kan få bära en större ekonomisk andel än vad som motsvarar deras egna intressen av att utnyttja investeringen. Styrelsen fick inte ansvarsfrihet på årsmötet. Nu hamnar vi i domstol.


Jag och min sambo ska köpa hus. Här finns ingen automatik. Huset kostar ca miljoner och han kommer gå in med hela kontantinsatsen. Han vill därför äga av fastigheten och jag ska äga.


Om han förolyckas ärver hans föräldrar av huset och jag står för 1 av lånen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения