пятница, 6 января 2017 г.

Bodelning vid dödsfall enskild egendom

Bodelning i samband med dödsfall. Råder giftorättsgemenskap mellan makarna kallas deras egendom för giftorättsgods. Om giftorätts-gemenskapen är utesluten kallas egendomen för enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte är.


Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning.

Det är vid en skilsmässa som enskild egendom inte kan tillfalla den andre partnern, då all egendom som är enskild behålls i orört skick av den som äger den. Man skiljer mellan giftorättsgods och enskild egendom. Genomgående i bodelningen har makarna redovisningsplikt för sin egendom (kap.


3§ äktenskapsbalken). Det finns alltså inte någon ”gemensam” egendom , grundat på själva äktenskapet. Men man har alltså giftorätt i varandras egendom , en rättighet som träder i kraft vid en bodelning.


De tillgångar som inte är giftorättsgods kallas enskild egendom. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider.

Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”. Har enskild egendom ersatts av annan egendom är den nya egendom enligt huvudregeln också enskild egendom. Som exempel kan nämnas att en make fått en bil i gåva med villkor att den ska vara makens enskilda egendom. Skulle maken därefter sälja bilen blir de pengar som han får vid försäljningen av bilen också enskild egendom.


Förkortad tid för efterbeskattning vid dödsfall. Från enskild näringsidkare till annan enskild näringsidkare. Artikel Inkomst av fast egendom.


Denna rätt går före makarnas gemensamma barns arvsrätt. De får istället rätt att ärva då båda föräldrarna avlidit (kap. § ÄB). Detta innebär att den efterlevande maken kommer ärva även den avlidne makens enskilda egendom.


Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall , om inte den ägande parten går med på. Som jag förstått det spelar det ingen roll att bostaden köptes innan ni gifte er.


Har ni skaffat bostaden tillsammans bör det räknas som giftorättsgods, det vill säga gemensam egendom och inte enskild egendom , vid bodelning. När ni gör bodelning räknas först skulder bort från giftorättsgodset.

Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente.


Vad är enskild egendom ? Med det menas att egendomen enbart ska ägas av den person som nämns i texten. Vid en bodelning räknas detta inte som. Vid skilsmässa eller dödsfall ska makarnas egendom fördelas. Förutom om makarna bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken, då behövs ingen bodelning. Gratis juridisk information om bodelning mellan makar vid dödsfall.


Samma sak gäller för egendom som någon ärvt och enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom. Enligt sambolagen ska samboegendomen delas lika vid en bodelning. Detta görs för att inte övriga arvtagare skall kunna göra anspråk på den kvarvarande partens enskilda egendom.


Arvsrätten gäller enbart för de delar som har varit gemensam egendom. Se avsnitt jämkning vid bodelning. Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения