Sociologi är studiet av sociala relationer och sociala processer i samhället. Sociologer intresserar sig för frågor om makt- och könsrelationer, arbetsliv och ledarskap, social ojämlikhet, etniska relationer och konflikter, ungdomskulturer, utbildning, massmedier, sociala rörelser, familj, barns utveckling, brottslighet, boende, välfärdsstaten, vård och omsorg med mera. Begreppet ’ social förändring ’ är mångtydigt. Hur skapas ett samhälle i balans?
Hur får man människor att känna att de hör samman?
Vilka är samhällets utmaningar? Bilden här bredvid är från min resa till Macchu Pichu i Peru. Ett samhälle i förändring kräver forskning som strävar efter att förstå och förklara Vi forskar om hur människor organiserar sig i sociala , kulturella och historiska sammanhang. Läs mer om Sociologiska institutionens forskning. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras.
Sociologin studerar hur de organisationer som skapar våra sociala strukturer skapas, bibehålls och förändras. Den studerar dessutom den effekt som olika typer av sociala strukturer har på gruppbeteende och individuella personer, samt de förändringar som dessa strukturer går igenom som ett resultat av den sociala interaktionen.
Enbart pengar leder inte till förändring , inte heller enbart deltagande av individer. Det är när människor från olika organisationer möts och skapar ett gemensamt fokus, som social förändring kan hända. När ett flertal organisationer arbetar tillsammans för ett gemensamt mål, skapas en rörelse som i sin tur kan resultera i. Det som är viktigt att förstå är att samhällen förändras.
Som vi kommer att konstatera närmare senare så har sociologi sina rötter i stora sociala förändringar som den industriella revolutionen, skapandet av imperier och Upplysningen. Studier inom bland annat sociologi har visat att normer om ålder och centrala livshändelser formar människan till att inta sociala roller. Välkomna till Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Vid institutionen bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom en rad områden. Här finns forskning om arbetsmarkna arbetsliv, välfärdsfrågor, sociala rörelser, hållbar utveckling, miljöpolitik, rättssociologi samt brottslighet och social kontroll.
Moderna sociologiska teorier om social förändring I kursen fördjupas diskussionerna kring modern sociologisk teori utifrån exempelvis globaliseringens och individualiseringens konsekvenser. En fördjupning ges också av teorier som är omdebatterade eller löftesrika i dagens forskning. De urbana förändringarna har i området ägt rum med en kompakthet, intensitet och tydlighet som är ovanlig för de nordiska sammanhangen.
Förändringarna har också ägt rum i en tid av enorma politiska, ekonomiska och sociala förändringar vilket har lett till påtagliga asymmetrier i fördelningen av kapitalformerna i städerna. Delkurs 2: Media och det sociala rummets förändringar , hp Medias och rummets betydelse för social förändring belyses utifrån historiska och nutida exempel. En viktig del i detta är studentens egna analyser av texter från olika medier samt av olika rum.
Sociologi kan läsas på såväl grund- som avancerad nivå och ingå som huvudområde eller som kompletterande ämne i kandidat- och magisterutbildningar.
På grundnivå (A) finns förutom ämnets grundkurser också ett antal så kallade breddkurser, vars syfte är att ge specialisering eller fördjupning inom vissa delar av sociologin. Studenten får också diskutera. På kursen lär sig studenten att beskriva klassiska och moderna sociologiska teoretiker och idétraditioner och deras kontext. Gör en avancerad kurssökning på exempelvis studietakt, undervisningsspråk, nivå och studieform.
Delkursen lägger fokus vid hur människors handlande ska förstås i relation till det samhälle och det sammanhang de befinner sig i. Kursen lägger tonvikt vid klassiska sociologiska teorier om social interaktion, socialisation, identitet, social organisering och. Dess studieobjekt sträcker sig från globalisering och hela samhällen till intima sociala relationer. Forskning inom sociologi. Sociologi I och Sociologi II eller motsvarande.
Sociologi ger kunskaper om människors situation och agerande i samhället. Alternativt Socialpsykologi I och Socialpsykologi II eller motsvarande.
Комментариев нет:
Отправить комментарий