пятница, 13 января 2017 г.

Hantera nervositet idrott

Hur kan man lära sig att hantera nervositet ? Mycket handlar om att träna på det, annars blir det svårt när det väl gäller. Jag arbetar mycket med acceptans. Om det är ett stort ögonblick och du är nervös, så är det många som försöker bli av med den nervositeten.


Man försöker tänka bort den.

Hur ska man hantera detta för att göra ett så bra resultat som möjligt? För att kunna prestera så bra som möjligt under stor press och nervositet är traditionell mental träning utformad för att trycka bort negativa känslor och bara försöka tänka positivt. Men nervositet behöver inte alls vara negativ.


Att känna ett viss mått av nervositet kan snarare vara bra och fungera som värdefullt startbränsle. Den hjälper oss att bli alerta och fokusera på det som ligger framför. Det handlar bara om att hantera nervositeten på ett bra sätt.


Tommys erfarenhet inom idrott härstammar från hans tid som tennisspelare och senare som elitbasketspelare och tränare.

Som aktiv idrottare kämpade han mycket med den mentala delen. Allt från att kunna hålla jämn nivå, hantera nervositet och besvikelsen efter en sämre prestation. I denna utbildning går vi igenom inlärningspsykologins koppling till nervositet och stress i idrotten.


Du får lära dig vad stress och nervositet är, hur det vidmakthålls, och vilka problem det kan skapa. Med denna kunskap kan du sedan normalisera, förklara och hjälpa dina adepter att bryta sig loss. Nu ökar vi utbudet på Idrottens Affärer – med en pod nämligen idrott och ledarskappodden. Ny medarbetare är Jenny Hagman, som har jobbat både som golfproffs och tränare, men som också har erfarenhet från uppdrag som coach, VD och marknadschef. Jenny har träffat en rad olika personer inom och nära idrotten.


Kursen är praktiskt inriktad och innehåller många övningar och diskussioner. Efter avslutad tredagars kurs erbjuds möjlighet för uppföljningsmöten via nätet. Att skratta är ett av de bästa botemedlen för nervositet. Prata med en kompis som du vet får dig att skratta, titta på en riktigt rolig komedi, eller något annat. Att gå in i ett mörkrt rum i bara några minuter, kan hjälpa dig att lugna ner dig.


Du tycker kanske att alla andra verkar avundsvärt lugna i sådana här sammanhang och undrar varför just du ska lida av nervositet. Men det märks inte alltid utåt att folk är nervösa, säger Tomas Furmark.

Han poängterar att alla bör träna sig att förstå och hantera de stimuli som gör dem nervösa. På sikt kan hon eller han även lättare lära sig att reglera och hantera reaktionerna, säger Carolina Lundqvist. Förståelse för mekanismerna bakom varför idrottsprestationer ibland lyckas även om idrottaren upplever stark nervositet och oro börjar även öka. Kan jag få det att försvinna?


I detta avsnitt ringer vi även upp David som sprungit marathon i Skottland och diskuterar hans nervositet inför loppet. Nervositet skapar psykologiska reaktioner som ger dig ett pådrag av adrenalin i ditt system. Den ställer in kroppen på att slåss, fly eller gömma oss. Om studiens resultat visar att föräldrarnas attityder inte leder till negativ stress hos idrottande barn är det positivt. Nervositet är en form av social ångest, samma ångest som du kan känna när du står i kön på ICA och ditt kontokort vilket gör att du blockerar hela kön, eller när du pratar telefon och plötsligt finner tystnaden oerhört jobbigt eftersom du känner att du tråkar ut den andra personen.


Men tänk på att nervositet inte enbart är av ondo, det är ett tecken på att du känner motivation och att du brinner för ditt ämne. Författaren David JP Philips ger i sin bok ”Framgångsrik presentationsteknik” (Liber förlag) flera råd kring hur du kan minska nervositeten. Här är de fem bästa tipsen: 1. Hantera -programmen innehåller alltid den senaste programversionen. Backup, drift och support ingår i Hantera. Idag består Hantera - konceptet av program.


Hantera städ och Hantera idrott är de senaste, Fler program utvecklas för olika varukorgar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения