четверг, 19 января 2017 г.

Avtal om underhåll mellan makar

Avtal om underhåll mellan makar Efter äktenskapsskillnad svarar varje make enligt huvudregeln för sin egen försörjning. Behöver den ena maken under en övergångstid pengar till sitt underhåll har han eller hon dock rätt till bidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till dennes förmåga och övriga omständigheter. Från denna huvudregel kan göras ett antal undantag.


Det anges i andra stycket att ” Om den ena maken behöver bidrag till sitt underhåll under en övergångsti har den maken rätt att få underhållsbidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till denna makes förmåga och övriga omständigheter. Om en make anser att den andre maken inte lever upp till sin underhållsplikt, kan denne vända sig till domstol och yrka att domstolen ska ålägga den andre maken att betala underhållsbidrag, ÄktB kap. I praktiken är det dock relativt ovanligt att underhållsbidrag mellan makar kommer ifråga. Olika mallar inom familjerätt att ladda ner.


Hos oss hittar du ett säkert bibliotek av avtalsmallar, vare sig det gäller testamente, äktenskapsföror samboavtal, underhåll avtal som rör barn som vårdna boende och umgänge. Läs mer om våra avtalsmallar och ladda ner. Ett godkänt avtal får samma verkan som en dom. För att föräldrar enklare ska kunna behålla en bra relation till varandra erbjuder Allt om Juridik avtal om vårdnadsfrågor, umgängesfrågor, boendefrågor och underhåll.


Socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört avgör om dessa avtal mellan föräldrar ska godkännas. Utgångspunkten är att makarna var och en efter sin förmåga ska bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses, se ÄktB kap. Tanken är att makarna ska leva på ungefär samma ekonomiska standard.


Ett exempel på ” synnerliga skäl” är att den ena maken varit ”hemmamake” och tagit hand om hem och familj så att den andra maken kunnat nå framgångar genom förvärvsarbete. Men inte alla egendomsrättsliga avtal mellan makarna betraktas som äktenskapsförord - det handlar enbart om dylika avtal när de i stor utsträckning ersätter de rättsliga förmögenhetsförhållanden mellan makar och är avsedda att reglera de ekonomiska förbindelserna på ett uttömmande sätt. När det gäller understöd till en make eller till en tidigare make ska underhållsskyldigheten vara fastställd.


Ett avtal om underhåll till make kan också jämkas när av-talet inte är rimligt med hänsyn till omständigheterna när avtalet ingicks och förhållandena i övrigt. Understöd mellan makar. Ett underhållsbidrag kan alltid ändras fritt av parterna ge - mensamt.


Reglerna om underhållsbidrag och föräldrarnas underhållsskyldighet finns i föräldrabalken. Där framgår det att föräldrar har ett gemensamt ekonomiskt ansvar för barnet. Om barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna delar föräldrarna normalt på kostnaderna då respektive förälder tar ansvar under dennes boendevecka.


För arvingar och universella testamentstagare gäller i så fall, om inget annat sägs, vad som är föreskrivet om make. Bodelning mellan den ena maken och den andra makens arvingar och universella testamentstagare får inte mot någon dödsbodelägares bestridande förrättas innan alla kända skulder för vilka den döde svarade har. Enligt ett avtal om underhåll m m, som träffats mellan makar i anledning av förestående äktenskapsskillna skulle hustrun erhålla hälften av mannens efterlevandepension från försäkringsbolaget SPP. Båda parter utgick utan någon undersökning från att mannen kunde disponera över SPP- försäkringen på angivet sätt.


Registrera gåva mellan makar. Du som vill ge bort en gåva till din make gör så här för att registrera den hos Skatteverket: Formulera en gåvohandling. En gåvohandling kan vara ett gåvobrev, det vill säga ett avtal om vad som ska ges bort.


Avtal om underhåll mellan makar

Ett sådant behövs när du t. Ett avtal om underhåll får också jämkas av domstolen, om avtalet är oskäligt med hänsyn till omständigheterna vid dess tillkomst och förhållandena i övrigt. Beslut om att erhållna bidrag skall betalas tillbaka får dock meddelas endast om det finns särskilda skäl. Så kan vara fallet om det föreligger ett samband mellan äktenskapet och den ekonomiska situationen ena maken befinner sig i som ger upphov till behovet av underhåll. Det kan röra sig om det inte helt ovanliga fallet att fördelningen av sysslorna i ett hushåll har gjorts så att makan stannat hemma för att ta hand om barn och hem och därför inte har någon inkomst från förvärvsarbete.


Gällande själva ansökan om äktenskapsskillnad så kan du använda dig av samma blankett oavsett om ni gör en gemensam- eller enskild ansökan. Utgången i målen skiftar och rättsläget förefaller vara tämli-gen spretigt. Om underhåll till barn finns bestämmelser i föräldrabalken.


Avtal om underhåll mellan makar

Om det som den ena maken skall bidra med inte räcker till för den makens personliga behov eller för de betalningar som den maken annars ombesörjer för familjens underhåll , skall den andra maken skjuta till de pengar som behövs. Gåvor mellan makar ska registreras hos Skatteverket. Någon registrering behövs inte om det rör sig om ”vanliga” gåvor, t. Man ska också ansöka om lagfart om det rör sig om en fastighet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения