вторник, 16 июля 2019 г.

Kognitiv modell psykisk ohälsa

Kognitiv modell psykisk ohälsa

Orsaken till psykisk ohälsa är enligt det kognitiva perspektivet människans tankar. Negativa erfarenheter har gjort att personen bildat ett icke fungerande tankemönster. Antaganden om världen är negativa och icke anpassningsbara. Det kan handla om att man antar att människor är nedlåtande, dömande eller rent av fientliga.


I internationella sammanhang talar man övergripande om kognitiv beteendeterapi (KBT), och menar då en mängd olika terapeutiska metoder med sin grund i inlärningsteori och i den kognitiva modellen. Det finns psykoterapi och psykologisk behandling för många olika diagnoser och tillstånd. Bland annat finns det metoder inriktade på depression, ångest, fobier, ätstörningar och andra former av psykisk ohälsa.


Det finns även metoder som är inriktade på smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra livsstilsförändringar. Förklara och skriv med egna ord om de olika förklaringsmodellerna till att psykisk ohälsa uppstår. Som terapi brukar den gå ut på att klienten får ändra på hur hen tänker, agerar och förhåller sig till egna inre upplevelser. Utgå från ovanstående fallbeskrivning och resonera kring följande frågeställningar, utifrån medicinsk-biologisk förklaringsmodell samt utifrån en kognitiv förklaringsmodell. Kognitiva och beteendeinriktade terapier.


Kognitiv modell psykisk ohälsa

Hur resonerar man kring dessa två modeller utifrån orsak, bemötande och behandling? DEN BEHAVIORISTISKA: Förklaringen till psykiska störningar är att de orsakas av felaktig inlärning. Det anknyter till principen om att kompensera med hjälpmedel i människors vardagsliv för att en funktionsnedsättning inte ska bli ett funktionshinder, medan delbegrep-pet `sjukdom´ i psykisk sjukdom anknyter till en medicinsk modell för förståelse och förklaring och till läkemedelsbehandling.


Den biologiska psykologin är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde där man försöker förklara det psykologiska med hjälp av biologi. Barn med autism har ofta kognitiva svårigheter eller en annorlunda kognition och det påverkar deras möjligheter att lära och utvecklas. Psykisk ohälsa påverkar hur vi tänker, känner oss, uppför oss och hur vi ser på vår omvärld. En del psykisk ohälsa hänger ihop med känslor som alla människor har, som att vara ledsen eller uppleva ångest. Ibland blir dessa känslor så starka och varar under så lång tid att de blir svåra att bära och kontrollera.


I Metodguiden samlar vi bedömningsmetoder och insatser som är aktuella för socialt arbete i Sverige. Du kan söka metoder utifrån målgrupp, syfte och användning. Sammanfattningsvis visar avhandlingen att psykisk ohälsa effektivt kan behandlas med KBT i primärvården och att stegvis vård är en resurseffektiv modell. Psykologisk behandling har också en liten positiv effekt på sjukskrivning.


Utmattningssyndrom dominerar symtombilden hos sjukskrivna patienter. Läkarintyget är ett centralt underlag i dessa ärenden. Psykologiska behandlingsmetoder finns för många olika diagnoser och tillstånd. Förutom metoder inriktade på depressioner, ångesttillstån personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa så finns det även psykologisk behandling inriktad på exempelvis smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra livsstilsförändringar.


Man hittar oönskade beteenden och tankemönstren bakom dem. För att kunna jobba med de oönskade beteenden och tankemönster så väljer man ut en eller flera situationer som man ska arbeta med och sätter upp tydliga mål. De flesta droger är skadliga för kog-nitionen.


Syftet med studien var att kartlägga aktuell forskning där trädgårdsterapi använts för personer med psykisk ohälsa. Individer med psykisk ohälsa kan uppleva stigmatisering som innebär att omgivningen ser individerna med psykisk ohälsa som annorlunda, farliga och aggressiva vilket förvärrar denna grupps situation (25). Hos gruppen med grava intellektuella funktionshinder är det svårt att mäta och därmed uttala sig om förekomsten av psykisk ohälsa.


Kognitiv modell psykisk ohälsa

Livsvärldens betydelse för psykisk hälsa. Identifiera olika orsaker till att psykisk ohälsa uppstår, förklarar utförligt och nyanserat livsvärldens betydelse för psykisk hälsa samt ger välgrundade och nyanserade förslag på vad som behöver förändras i människors livsstil för att förebygga psykisk ohälsa.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения