четверг, 11 июля 2019 г.

Kurator arbetsuppgifter

Elevvårdsteam samlas regelbundet för att finna lösningar som kan hjälpa stödbehövande elever och för att behandla frågor som hänför sig till hela skolans välmående. Arbetsuppgifter i sjukvården kan vara att hjälpa patienten att ansöka om stöd från till exempel kommunen. Förutom det psykosociala arbetet som infattar ekonomi, boende, sysselsättning, arbetar även kuratorn ofta med stödsamtal, psykosocialt behandlingsarbete och att handleda andra yrkeskategorier i psykosociala frågor. En kurator arbetar med människor i behov av rå stöd och hjälp. Genom samtal försöker en kurator fånga in problemet, och tillsammans med klienten försöker hen komma fram till den bästa lösningen för hur du skall hantera det du funderar över.


Kurator arbetsuppgifter

Som kurator arbetar du ofta inom skolan eller sjukvården. Exakt vad en kurator gör ser ofta ganska olika ut på olika skolor. Men de ska alltid kunna hålla stödsamtal och är ofta skolans spindel i nätet då de sköter skolans kontakter med vårdnadshavare och eventuella andra myndigheter och vårdinstanser. Kurator arbetar vanligtvis efter kontorstider. Vill du spara sidan eller dela.


Dina arbetsuppgifter som kurator , är att i samverkan med elevhälsoteamet och övrig skolpersonal arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att bidra till en. Alla kuratorer verksamma inom psykosocialt arbete i primärvården ska därför ha tillgång till professionell handledning. Skolkuratorns arbetsuppgifter handlar om att hjälpa elever med t. Vissa barn söker själva upp kuratorn för samtal.


Det går också bra att som förälder vända sig direkt till kuratorn. Vanliga arbetsuppgifter för en kurator kan vara att ha samtal med klienten om ekonomi, livssituation och att arbeta för bättre motivation. Om du vill bli bättre på att samtala med ungdomar kan motiverande samtal vara något för dig. Dina arbetsuppgifter är att i samverkan med elevhälsan och övrig skolpersonal arbeta förebyggande och hälsofrämjande för att skapa ett bra klimat i skolan, i elevgrupper och öka elevernas möjlighet att nå måluppfyllelse.


Därför bör du vara empatisk, kreativ och lyhörd för att komma fram till lösningar med din klient som skapar förändring. Att arbeta som kurator är både mycket givande och engagerande men kan också vara krävande då du har tystnadsplikt. Jag möter dem i olika situationer. De flesta möter jag en och en, men jag träffar också ungdomar i olika grupper. Det kan vara när skolklasser besöker mottagningen eller när vi blir inbjudna till fritidsgårdar.


Kurator arbetsuppgifter

Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund. Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar år på heltid (terminer). Genom samtal och andra insatser, där eleven respekteras för just sin person, ges hjälp på vägen och en god arbetsmiljö.


Sedvanliga arbetsuppgifter som kurator på geriatrisk vårdavdelning. Ge vägledning och information om social lagstiftning, social försäkring och övriga resurser i samhället. Ge anhöriga psykosocialt och praktiskt stöd. Ge stödsamtal under vårdtiden.


Begreppet kurator kommer från det latinska ordet cura som betyder omsorg. En skolkurator bidrar med ett psykosocialt perspektiv inom skolan och har flera olika uppgifter på olika nivåer. Det handlar vanligtvis om att arbeta förebyggande, främjande och åtgärdande på organisationsnivå, gruppnivå och individnivå.


Vem är det och vad gör en skolkurator? Har vi en skolkurator i vår skola? Så löd frågorna bland mig och mina vänner när jag själv gick på högstadiet för X-antal år sedan. Ifall du grubblar över saken kan du nedan få en klarare bild av vem skolkuratorn är och vad som hör till arbetsuppgifterna.


Jag anser att jag som kurator har ett ansvar att jobba förändrande (dock inte behandlande eller terapeutiskt eftersom det är barnpsykiatrins ansvar). Ofta kommer ju elever till mig för att de vill ha hjälp med att förändra en negativ situation.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения