понедельник, 15 июля 2019 г.

Psykisk kris

Psykisk kris är ett miljö- eller situationsbetingat inre tillstånd till följd av en negativ och omvälvande händelse. En psykisk kris utlöser stressreaktioner och kan mynna ut i mer bestående psykiska tillstånd. De individuella skillnaderna är stora i fråga om psykiska krisers processer. Att ha gått igenom en psykisk kris förändrar för alltid en del av vårt sätt att tänka och värdera, vi orienterar oss på nytt i livet utifrå n de erfarenheter vi fått genom krisen. PSYKISK HÄLSA Att hamna i kris.


I stort sett alla kommer någon gång att hamna i en kris.

Hur du reagerar under en kris och hur länge den pågår är olika från person till person. En kris går alltid över. Traumatiska kriser är till skillnad från utvecklingskriser inte väntande utan oväntade och de uppstår på grund av psykiska trauman.


Olika faktorer som kan utlösa en traumatisk kris är: Hot. Varje problem en människa löser skapar fler erfarenheter, kunskaper och strategier som hon kan använda för att lösa nya problem som uppstår. När en människa hamnar i kris , kan det sägas bero på att hennes tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hon ska förstå och hantera den situation hon hamnat i. Med psykisk kris menas med andra ord en själslig chock.


När en människa drabbas av psykisk kris , råkar hon ur kurs, förlorar orienteringsförmågan och skakas i grunden. Olika psykologer fokuserar på olika saker när det gäller krisbearbetning.

Existentiellt perspektiv. I denna del av rapporten vill jag först ge en definition på vad traumatisk kris är, vad som kan förorsaka den och hur den tidsmässigt kan upplevas för främst män. Jag försöker också utifrån mannens perspektiv förklara olika sätt att möta den traumatiska krisen och går igenom några av de vanligaste.


De fysiska och psykiska reaktionerna efter en svår händelse kan kallas en copingprocess och den består av tre steg. Det första är den svåra händelsen. Det andra steget handlar om att komma i balans, att bli lugn — och det tredje att anpassa sig till den nya situationen. Ibland är krisen svårare och man kan uppleva ett trauma, t. Kriserna kan komma vid t. Att gå igenom kriser är normalt och ingår i att vara människa, även om det kan vara smärtsamt och upplevas som att förlora makten över sitt liv.


I vissa fall kan krisreaktioner leda till psykisk ohälsa. Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta det som hänt. Självbilden är på väg att störta samman. Vad som orsakar en livs kris för en person, kan för någon annan vara lättare att skaka av sig. Individen kan känna en stark smärta eller ångest.


Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet, menar att det är individuellt om en livskris blir så svårhanterad att den övergår i psykisk sjukdom. Vanligtvis rör det sig om en svår händelse man varit med om, en traumatisk kris. Det är därför i sammanhanget nödvändigt att tydligt definiera vilken typ av kris som avses (3). Men det kan också handla om kris orsakad av den egna utvecklingen, så kallade utvecklingskris.


De vanligaste psykiska besvären eller sjukdomarna hos äldre är kris i samband med att man förlorat någon närstående, sviktande hälsa, nedstämdhet, depression, oro, ängslan, förvirringstillstånd eller ångest.

Utbildningen i psykisk ohälsa hos äldre ger dig kunskap och redskap. Om någon misslyckas med att arbeta sig igenom krisen innebär det en begränsning, en inskränkning i livet. Denne kanske aldrig mer vågar vara nära eller helt lita på någon, personen kan bli bitter eller bära på ett ständigt hat mot någon eller något. Då har krisen begränsat individens sociala funktionsnivå. Världen är i ekonomisk kris och det var Europa som ledde vägen dit.


Ett Europa i djup kris har den här hösten bjudit på mängder av tillfällen för Fredrik Reinfeldt att uppträda som en statsman. Men många av de viktigaste besluten, under en kris som berör kommunens medborgare, är direkt politiska.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения