понедельник, 22 июля 2019 г.

Konflikter mellan små barn

Konflikter mellan små barn

Inre konflikter orsakas av att barn upplever att de behöver välja mellan saker och ting. Det kan uppstå en inre konflikt om ett barn endast får välja en sak fast barnet egentligen vill ha bägge. Den andra typen av konflikt är en social konflikt. De allra flesta föräldrar hamnar i konflikter med sina barn någon gång.


Konflikter mellan små barn

Här finns våra bästa tips för att hantera konflikterna så bra som möjligt. Se varje barn som en unik indivi och undvik att jämföra syskon med varandra – eller med andra barn i samma ålder för den delen. Ta ibland ett steg tillbaka: för vem är det här egentligen viktigt? Många familjer lever sina liv i olika hjulspår och ses högst sporadiskt mellan olika aktiviteter.


Läs även: Därför ska du inte skälla på bråkiga barn. Det uppstår lätt konflikter mellan föräldrar och barn. Allt från att de inte vill sova eller äta när de är små , till att de som tonåringar vägrar komma hem i tid. Vad gör barnen när de samspelar?


Konflikter mellan små barn

Hur ser konflikter ut? Historiskt sett är småbarnsavdelningen en relativt ny företeelse. Men uppfattningen om små barn som oförmögna till socialt samspel levde kvar länge. Hon berättar att det tidigare har varit konflikter i flick- och pojkgrupperna, men just nu är det lugnt mellan barnen , däremot kan det hetta till mellan några barn och de vuxna.


Det handlar om tvååringar som vill testa gränserna. Precis när hon sagt det uppstår en situation mellan Kalle och Samuel. Barn uppskattar att föräldrar kan träffas och prata om vardagliga saker också efter separationen. Gräl och våld måste alltid undvikas. Barn far mycket illa av att uppleva våld eller starka konflikter mellan vuxna.


Om du har svårt att träffa den andra föräldern kan det vara lättare att kommunicera via mejl eller sms. Intressekonflikter anses ha goda förutsättningar att lösas genom en kompromisslösning, eftersom inte någon av parterna antas vara villiga att riskera att förlora. Tala även till mindre barn som om de förstod argument. Redan i 2-årsåldern börjar barn förstå att argument finns och i 3-årsåldern skaffar de sig egna enkla argument. Läs gärna sagor, se barnfilmer eller tv-serier för barn om konflikter och kampen mellan gott och ont.


Lär barnet respekt för andras känslor. Och trots att föräldrar ofta anstränger sig för att säga att de älskar barnet och skilja mellan barnet och beteendet (”jag älskar dig, men du måste nu gå till ditt rum i fem minuter för det du gjorde är oacceptabelt”), talar deras handlingar tydligare än deras ord. Vi har även upplevt att det finns pedagoger som löser konflikterna åt barnen. Vi har genomfört den här undersökningen för att få mer kunskap i hur man kan göra när det uppstår en konflikt mellan barnen. Därför kan denna uppsats vara en del av inspiration för yrkesverksamma att ta del av.


Denna uppsats är därför inriktad på att behandla vad som kan orsaka barnens konflikter och barnens egna konfliktlösningsmodeller. Petra Krantz Lindgren håller med om att målet inte är att eliminera konflikterna. Målet är att barnen ska lära sig att hantera de konflikter och utmaningar som ingår i livet. Som tonårsförälder ska man klara två saker samtidigt: Man ska skydda sitt barn och man ska hjälpa barnet att växa upp till en mogen och klok vuxen.


Alla måste få pröva sin förmåga alltmer för att utvecklas, men i vilken takt och på vilket sätt blir det ofta konflikter kring. Vad förstår barn i den åldern och när börjar de förstå mera? Typen av konflikt jag syftar på är tex att ett barn leker med en sak och ett annat barn helt sonika tar den saken och det första barnet blir jätteledset. En del föräldrar verkar ha uppfattningen att det är bäst att barn själva får lösa sina konflikter och ingriper inte.


Det finns de som hävdar att små barn inte mår bra av att vara i barngrupp på förskola eftersom de inte kan lösa konflikter , säger Elin Michélsen. Men utifrån mina exempel kan man se att konflikterna ofta inte är så allvarliga, att de går fort över. Dessutom var inte konflikter den dominerande delen av verksamheten.


Det finns ett behov att få en ökad kunskap hur globala konflikter kan få lokala konsekvenser. Men sen finns det många människor idag som vill lösa de här konflikterna och nedtona spänningarna mellan sunni- och shiamuslimer, säger Göran Larsson. Barnet härmar och vill gärna hjälpa till. Det snälla barnet blir som förbytt, man känner inte igen det.


Studier har visat att det uppstår små konflikter mellan barn och föräldrar var tredje minut och större konflikter uppstår tre-fyra gånger i timmen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения