пятница, 12 июля 2019 г.

Könsroller islam

Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen. Den traditionella islamiska lagen, sharia, definierar skillnader mellan kvinnans och mannens roller, rättigheter och religiösa förpliktelser. För de flesta människor i dagens Sverige är frågor om jämställdhet och könsroller inte religiösa frågor.


Det är något som människorna själva och inte någon gud bestämmer om. I Koranen står det att kvinnan och mannen är lika mycket värda, men har olika uppgifter. Uppsatser om KöNSROLLER I ISLAM.

Oftast så säger folk att kvinnan är nedtryckt och diskriminerad och detta är tyvärr många gånger sant i vissa muslimska samhällen. Men det finns även kvinnor som trivs med sin tillvaro och är lika mycket värd som mannen. Ligestilling i islams navn Information 8. Helen Hajjaj) Er kvinder halvt så meget værd som mænd? Tror muslimer at jorden er flad?


Det er vigtigt at understege islams respekt for begge køn. Men i arveforhold behandles de to køn forskelligt se sura vers 12. Således er Koranen fuld af formaninger over for manden hvad angår det at behandle sin hustru ordentligt.

Kr av profeten Muhammed som levde på den Arabiska halvön. Bara kristendomen är större med omkring miljarder anhängare. Trosbekännelsen, shahada, består av orden ”Ingen gud utom Gu Muhammed är Guds sändebud”. Detta tyder också på att kvinnan inte är så underdånig männen som myterna vill göra det gällande.


Jag använde mig även av vetenskapliga artiklar om kvinnlig omskärelse, och flertal böcker som rör feminism i islam. Det har däremot de åtta riksdagspartierna och deras respektive kvinnoförbund eller liknande. Medan de är tysta är det dock Fi som ställs till svars för att inte ”ta strid och driva de här frågorna”. Men detta är för det första inte en kvinnofråga och för det andra inte heller en fråga om islam , eller ens religion.


Polygami har funnits hos nästan alla folk och godkändes även av judendomen och kristendomen fram till senare århundraden. Både judendom, hinduism och islam verkar ha ganska tydliga könsroller. Både inom judendom och kristendom kan kvinnor bli präster. Med könsroll avses de socialt och kulturellt betingade skillnaderna mellan könen, exempelvis skillnader i beteende, normer, resurser, värderingar och status.


Inom buddhism kan de bli nunnor. Könsrollen omfattar också föreställningar om hur relationen mellan könen bör vara. Kaba: En kubliknande byggnad i Mekka och islams heligaste helgedom.


Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mekka när de ber. Fasta eller fastetid är en period då en person självmant avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning. Islam förbjöd inte polygami.

Laks Den Djurrättande Feministen~image credit. Blasphemy Law Pakistan Is. Kvinnors rättigheter, skyldigheter och val har I islam är kvinnor, liksom män, De har rätt att leva ett njutningsfullt liv inom islams gränser.


Lilla Villan gör teater av Johanna Holmströms Asfaltsänglar. Salla Leinos dramatisering av Johanna Holmströms Asfaltsänglar är en klassisk. Genom islam , menar de, får de dessutom ett språk som tydligt uttrycker deras samtidskritik. Detta språk stämmer överens med deras erfarenheter och upplevelser.


Citatet är hämtat från skriften Att förstå islam som cirkulerat i den svenska offentligheten de senaste tjugo åren, en skrift som används för att informera svensktalande om islam. Precis som judendomen och kristendomen så finns det bara en Gud inom islam. De tror dessutom på samma Gud.


Kvinnans rätt till brudgåva fastslås i Koranen (4:4). Within these chapters we also bring up marriage, which part the woman has in society today and what woman are aloud to do.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения