четверг, 25 июля 2019 г.

Konflikthantering relation

Om du tillåter att din konflikt förvärras kan upptrappningen bli permanent. Det är mycket svårare att förbättra en dålig relation än att förvärra en god så du tjänar på att vara varsam i relationer med andra. Heta känslor eller attitydförändring. Konflikter eskalerar, intensifieras, på två sätt.


Medling är en metod för att lösa konflikter med hjälp av en utomstående neutral och opartisk tredje part.

Medlaren hjälper parterna att själva finna en ömsesidigt acceptabel lösning och att bearbeta deras relation så att de kan lägga konflikten bakom sig. Rätt hanterade konflikter på jobbet kan leda till utveckling av arbetssätt och relationer. Lär dig förstå en konflikt, och grunderna i konflikthantering. Vi som önskar stabila och varma relationer lever i många avseenden i en svår tid.


I min uppfattning är det mest grundläggande vi kan göra att se till hur vi förhåller oss mot varandra. Mer än någonsin är livet en kamp mellan individer med oklara regler. Har ena parten i en konflikt tillräckligt med makt kan den påtvinga den andra det den vill.

Effektiv konflikthantering innebär att jag lär mig vilken stil som är effektiv i vilken situation och att jag kan tillämpa den mest effektiva stilen i just den situationen. Genom att våga prova andra sätt att hantera konflikter, lär du dig att känna in konfliktsituationen och variera stilarna efter behov. I egenskap av en ledande roll så kommer du, eller har du redan upptäckt, att sättet att hantera konflikter i en grupp är av stor vikt för gruppens utveckling och trivsel.


Detta är många gånger helt avgörande för om en arbetsplats blir framgångsrik eller inte. Du ska inte ”vinna” en konflikt på jobbet. Att vinna en konflikt innebär bara att du uppnår det resultat du vill, oavsett vad den andra parten vill och tycker. Eftersom de underliggande problemen därmed inte lösts kommer de att dyka upp igen förr eller senare. Tydlig kommunikation kan stärka dina relationer , minska stress från konflikter och ge dig socialt stöd när du står inför svårare tider.


Ett vänligt men bestämt nej på orimliga krav kommer att göra det möjligt för dig att undvika ett överbelastat schema och ge dig mycket mer balans i ditt liv. Vid konflikthantering kan man använda sig av en så kallad interventionsmatris. Eftersom man normalt behöver hantera konflikter på individ-, relations - och systemnivå, sätter man dessa tre nivåer på matrisens lodräta sida. På den vågräta sidan i matrisen sätter man tre olika handlingsalternativ – dialog, principer och makt.


Fråga dig själv vad det är du inte vet än. Håll i minnet att du inte vet hur situationen ter sigför de andra. Var och en har sin egen berättelse om vad som är viktigt och varför.


Vetskap om hur dessa berättelser ser ut kan göra en stor skillnad för hur du och andra umgås med konflikten.

Ställ klargörande frågor för att förstå det bakomliggande problemet. Identifiera huvudorsakerna och berätta hur du ser att dessa påverkar de individuella prestationerna och hur de kan förstöra relationer med kunder och andra intressenter. Fokusera på arbetsrelaterade problem och lämna personliga åsikter därhän. Kommunikation och samspel Både konflikter och konflikthantering har ett starkt samband med kommunikation. Vi kommunicerar ständigt, även när vi tror att vi inte gör det, och det sker inte alltid verbalt.


Jag bedömer mitt mål som viktigare än att vårda relationen där och då. Att kämpa innebär att man fullföljer sina egna mål på den andres bekostnad. Fem av bokens nio kapitel behandlar centrala perspektiv på och teorier om konflikter och konflikthantering.


Hösten är högsäsong för separationer – och ofta handlar det om att vi inte kommunicerar, blir sedda eller får våra behov tillgodosedda i relationen. Kolla igenom denna lista och se till att jobba på eventuella svaga punkter. Då har din relation god chans att hålla livet ut!


Medlemsskap Som medlem i Relation Next har du full tillgång till Mötesplats Relations alla event och mötesplatser. Dessutom ingår speciella aktiviteter, exklusiva bara för personer i Relation Next, i form av inspirationsträffar med kända profiler.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения