среда, 10 июля 2019 г.

Kontaktfamilj socialtjänstlagen

Kontaktfamilj socialtjänstlagen

Men du får tala om för släkt och vänner att du och din familj ställer upp som kontaktfamilj och vad det innebär. Behöver du en kontaktfamilj ? Har du och ditt barn behov av en extra familj som stöd att träffa ibland? Om du vill ansöka om att få en kontaktfamilj ska du vända dig till socialkontoret i din stadsdel. De gör en utredning som leder fram till beslut om biståndet kontaktfamilj enligt socialtjänstlagen.


Socialnämnden får utse en särskild person (kontaktperson) eller en familj ( kontaktfamilj ) med uppgift att hjälpa den enskilde och hans eller hennes närmaste i personliga angelägenheter, om den enskilde begär eller samtycker till det. För barn som inte har fyllt år får kontaktperson utses endast om barnets vårdnadshavare. Här hittar du SKR:s rekommendationer för familjehemsvår kontaktfamiljer och kontaktpersoner enligt SoL och LSS. En socialsekreterare utreder och beslutar om familjen är berättigad till stödet. Så blir ni en kontaktfamilj.


Du och din familj förebygger problem för den familj ni ställer upp för genom att finnas till. Mellan 1och 2barn och unga i Kristianstads kommun bor i någon form av familjehem. Många är födda i Sverige men även ensamkommande flyktingbarn eller ungdomar kan behöva trygga vuxna för stöttning och vägledning. Vi söker hela tiden nya familjer för uppdrag. Det är socialsekreteraren på socialkontorets avdelning för barn och unga som bedömer att stödet kan vara till hjälp för barnet och dess familj.


Socialsekreteraren gör först en utredning enligt socialtjänstlagen om behovet av kontaktperson. Insatsen kontaktperson eller kontaktfamilj kan beviljas och tillsättas efter ansökan och utredning. Det är personen själv, eller vårdnadshavare om det gäller ett barn, som ansöker om insats. Insatserna kan beviljas enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). En av de frivilliga insatser som finns enligt socialtjänstlagen är kontaktfamilj.


Att vara kontaktfamilj innebär att du tar emot barn i åldrarna 0-år, en eller flera helger i månaden. Det är socialtjänstlagen ,SOL, som ger rätt till kontaktperson för person med social problematik. Vill du bli kontaktperson? För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation samt har ti plats och engagemang för att engagera dig i en person i en annorlunda situation.


Utöver detta hade 8barn och unga insatsen särskilt kvalificerad kontaktperson. Det var fler pojkar än flickor som hade detta stöd. Inom socialtjänsten finns uppdragen kontaktperson, kvalificerad kontaktperson, kontaktfamilj och stödfamilj. Uppdragen handlar om att fungera som stöd på fritiden för en annan person, eller för ett barn som kan behöva komma hemifrån ibland. Kontaktperson och kontaktfamilj.


Riktlinjerna behandlar det som specifikt rör kontaktverksamheten. Beslutet grundas på socialtjänstlagen (SoL) eller lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ditt individuella behov. En kontaktfamilj tar regelbundet emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem och sin vardag. Du får ett skriftligt beslut skickat hem till dig. Ansökningsblankett för ansökan enligt SoL.


Kontaktfamilj socialtjänstlagen

För andra insatser än kontaktperson, kontaktfamilj och särskilt kvalificerad kontaktperson krävs att socialtjänsten gör en lämplighetsprövning om vårdnadshavarna inte samtycker. Läs mer om insatser: Utreda barn och unga. Handbok för socialtjänstens arbete enligt socialtjänstlagen s.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения