среда, 10 июля 2019 г.

Lär dig känna igen härskartekniker

Lär dig känna igen härskartekniker

Då kan du vara utsatt för en härskarteknik , eller själv utöva en. Om du känt dig tillplattad av andra utan att riktigt förstå vad som hänt har du troligen. Känner du dig också osynliggjord på möten? Eller upplever att du varit utsatt för strategier så subtila att du börjat ifrågasätta dig själv?


Händer det att du känner dig ignorerad eller osynlig när du pratar? Lär dig att känna igen härskartekniker. Känns det ibland som att du saknar viktig information som andra i gruppen verkar ha fått?


Eller utsätts du för ständiga kommentarer om ditt utseende eller dialekt? Då har du troligtvis blivit utsatt för härskartekniker. Själva termen myntades i mitten på 40-talet och idag brukar man säga att det finns sju härskartekniker som är viktiga att känna till: 1. Anna-Karin Kask föddes i Tierp och bor nu utanför Umeå.


Lär dig känna igen härskartekniker

Härskarteknikernas enda syfte är att manipulera och förminska. Här ser du vanliga metoder, som kan förekomma i sociala sammanhang både i hemmet och på jobbet. Det här är ett mönster som kan bryta ner människors självkänsla. Och det är därför det är så viktigt att känna igen fulknepen.


Men ingen härskarteknik fungerar utan mottagare och det finns metoder att hantera den – och att upptäcka den hos sig själv. Du får känslan av att du måste släta över det du sagt och känner dig som om du sagt något fult. Under denna praktiska hands-on-kurs kommer du att vässa dig i bemötandet av härskartekniker och konflikthantering.


Du får verktyg för att stärka dig när du känner dig exkludera förbised förlöjligad etc. Du får träna dig att praktisera tekniker och metoder som du har nytta av direkt efter kursen. Det är inget trevligt sätt att kommunicera på och inget som vi uppmanar någon att lära sig. Men däremot finns det många som använder sig av härskartekniker. Det bästa sättet att bemöta dem på är att lära sig känna igen dem och hitta motstrategier för hur du bemöter en människa som försöker köra över dig.


En chef, kollega, kompis eller någon i familjen som tar till projiceringsmetoden mot dig , eller kanske stereotypmetoden, eller martyren… Nitschke tipsar om hur du ska kunna hantera när personer försöker ”härska” i olika sammanhang. Trump väcker reaktioner men här lär du dig känna igen vad som pågår, identifiera vad som händer. Här kommer du att få lära dig allt du behöver veta för att kunna hantera alla typer av härskartekniker och andra besvärliga beteenden på ett retoriskt vinnande sätt.


Har du till exempel blivit kallad “Lilla gumman” eller andra nedlåtande formuleringar så ger Elaine dig svar på tal. Offerkoftan kan styra gruppen genom att beklaga sig. För de flesta är detta omedvetet. Det kan vara små nyanser i vad någon säger eller gör, som får dig att känna dig liten, osynlig eller att du inte blir lyssnad på. Så känner du igen en härskarteknik.


Du känner igen en härskarmetod genom att du känner dig förtryckt på något sätt. Du kan bli kallad för lilla vän, när du ger kritik kan du bli kallad för känslig eller när du är på ett möte där de andra bara har ögonkontakt med varandra och inte dig. Enligt henne används de här teknikerna för att förminska och utöva makt över kvinnor.


Lär dig känna igen härskartekniker

Serena Mon de Vienne från Snacka Snyggt AB lär dig att känna igen härskartekniker och ger dig verktyg att hantera dem när de drabbar dig - eller när du själv använder dem. Du vet den där situationen när du lämnar ett möte med en dålig magkänsla som är svår att sätta fingret på. Att lära sig känna igen härskartekniker gör det möjligt att synliggöra och bekämpa dem.


Det är viktigt att känna till härskarteknikerna så att man inte själv utsätter andra för dem, medvetet eller omedvetet. From Swedish morning news and talk show Nyhetsmorgon on TV4. Det känns fel att gå tillbaka veckan efter och triumferande säga ”NU minsann har jag ett dräpande svar på det där överlägsna, taskiga du sa för en vecka sen!


Vanligen talar man om fem klassiska kategorier, som i sin tur kan ta sig många olika uttryck. Läs hur de kan te sig nedan, och lär dig känna igen dem – de kan vara orsaken till att du känner dig osäker eller förbigången på jobbet!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения