среда, 17 июля 2019 г.

Vandra i tatrabergen slovakien

Boka online, betala på hotellet. Din bokning bekräftas på en gång! Snabbt och enkelt att använda. Enkel och säker bokning online.


Leden vi vandrar går precis vid gränsen till Slovakien , och vi passerar den otaliga gånger innan vi svänger aningen norrut mot Giewont.

Dels för att den är lätt, och dels för det mäktiga kors som står på toppen och lockar många katoliker. Tatrabergen mellan Slovakien och Polen – ett härligt ställe för vandringar i sköna omgivningar. Precis som vi vill ha det! De ramas in av djupa dalar och klara, gröna insjöar, så extraordinära naturupplevelser är det ingen brist på.


Tatrabergen har ett rikt djurliv och med ögonen på skaft kan vi få se såväl stenbock som räv, hjort, murmeldjur och mycket annat. Så glöm inte att titta upp ibland. Efter lunchen vandrar vi tillbaka till Hrebienok och tar linbanan ner till Starý Smokovec.


Kvällen fri för egna aktiviteter.

Regionen Tatrabergen i Slovakien ligger perfekt placerad för en cyklings-, vandrings- eller skidsemester. De fyra största skidorterna har mer än km utförsåkning att erbjuda. Europa Friluftsliv Slovakien Vandra Vysoké Tatry, strax norr om Popra blev utgångspunkten för vår andra vandring i Tatrabergen men nu på den Slovakiska sidan.


Vandringen på den Polska sidan hade uppfyllt alla våra önskemål och vi hade hög förväntningar här. På vår vandringsvecka i Östeuropas främsta vandringsområden upplever vi både den polska och den slovakiska sidan av Tatrabergen , kombinerat med en dag i vackra Krakow. Tatrabergen är Karpaternas högsta massiv och formar den naturliga gränsen mellan Slovakien och Polen.


Men nu är det september, och vi är här för att börja vår vandring över Tatrabergen , in i Slovakien. Jag laddar med polska piroger medan fotografen Sara tar en rejäl köttbit. Till det varsitt glas rött vin och en avsmakningsplanka med tre sorters öl.


Notan hamnar på 2kronor för rubbet. Alt-5: vandring i höga Tatrabergen. Denna tur är den tuffaste och kraver riktigt bra fysisk kondition. Landskapet och stigarna är huvudsakligen klippiga.


Stiggarna är vanligen täckta med snö fram till tidig sommar. Jag tänkte tågluffa ner med barn (och år). Vi har ingen erfarenhet så de brantaste topparna, längst bort är inte aktuella men vi tar gärna storslagen utsikt!

Denna gången skulle vi dock bara ut på en endagsvandring i Tatrabergen i södra Polen och inte en månad som det slutade med att vi vandrade i Nepal. Läs riktiga recensioner - boka nu! Poprad ligger nordöstra Slovakien vid foten av Höga Tatra.


Staden har ca 50invånare och är känd för sitt historiska centrum. Avståndet från staden till närmaste bergsort, Stary Smokovec är bara km, och nås med enkelhet av ‘Tatra Electric Railway’. Poprads flygplats är den största i regionen.


Följ med till de imponerande Tatrabergen , vi vandrar både på den slovakiska och den polska sidan. Här väntar genuina små byar, smaragdgröna sjöar och dramatiskt taggiga klippor. Utmärkta leder tar oss fram nästan överallt och vandringen går från lätt till medelsvår. I Polen är det billigt att äta och dricka.


På ett bergsboende på polska sidan av Tatrabergen får du polska piroger för kr, stekt ost med potatis och sallad för kronor och kaffe och öl kostar kr. I Slovakien får du middag i bergen för drygt kr. Vi blir egentligen inte blöta, men stenarna längs leden är förrädiskt hala och man får ta det försiktigt vid de brantaste passagerna.


Både Polen och Slovakien är EU-medlemmar och antalet rutter i de höga Tatrabergen har ökat kraftigt jämfört med för tio år sen. Då var den enda gränspassagen för vandrare på toppen. Med massor av intryck ­lämnar vi vackra Slovakien och via natursköna landsvägar genom Tatrabergen tar vi oss in i Polen.


Förbi Katowice och Wroclaw går ­färden vidare mot Tyskland. Framåt kvällen kommer vi fram till komfortabla xxx i Dresden och checkar in. Vi som vill har sedan möjlighet att följa med på en rundtur i Dresdens. Tatrabergen (polska och slovakiska: Tatry) är ett bergsområde på gränsen mellan Polen och Slovakien. De är den högsta delen av Karpaterna och är belägna i Västkarpaterna.


Bergen är uppdelade i Höga Tatra, längs med gränsen mellan de båda länderna, och Låga Tatra som ligger helt och hållet i Slovakien.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения