пятница, 19 февраля 2016 г.

Grundantaganden exempel

Ett exempel på ett grundantagande kan vara ”Jag är en värdefull person”. Våra kognitiva schemans fungerar som absoluta sanningar som vi agerar utifrån. Utmärkande för kognitiva scheman.


Grundantaganden exempel

Våra grundantaganden är ofta stabila, övergeneraliserade och globala. Utifrån protokollet kan sedan patienten försöka motbevisa orimliga antaganden genom att utföra hemuppgifter – till exempel får en deprimerad patient som antar att han misslyckas med allt, varje dag skriva upp något positivt som hänt. På så sätt kan patienternas negativa inre dialog medvetandegöras och förändras. Kognitiva schema kallas våra personliga grundantaganden om oss själva och världen omkring oss. De har stor betydelse för självkänsla och självuppfattning.


Varje individ tolkar, tänker, minns och fattar beslut ifrån dem. Grundantaganden utgör absoluta sanningar som upplevs som självklara. Istället kan det vara bra att bli uppmärksamma på dessa för att se i vilka situationer i livet som vi är som mest sårbara. De automatiska tankarna, livsreglerna och våra grundantaganden. Olika grundantaganden – kognitiva scheman!


Grundantaganden exempel

Ellens antagande: ”För att vara en bra festdeltagare (människa) måste du ha lätt för att prata och få andra att skratta. I ett annat fall har du inte där att göra”. Alvas antagande: ”På en fest är det viktigt att var sig själv och göra det man själv vill, inte bara underhålla andra. Visa hänsyn (beteende) Hur använder jag dessa grundantagenden?


I den kognitiva psykologin säger man att våra grundantaganden ligger längs ner i botten på vårt tanke- och beteendesystem (grund), och till sin natur är svart-vita och påverkar allt inom systemet. Andra exempel på grundantaganden eller värderingar, är bibelns budor eller grunden i vetenskaplig bevisföring. Jag är inte alls lika inläst som du, men av det jag har läst har jag inspirerats att i möjligaste mån ge ti till exempel vid hämtning på förskolan.


Av dig har jag inspirerats att inte göra stora grejer av saker som egentligen inte stora. Livsregel: Man måste vara omtyckt för att ha ett egenvärde. Händelse som aktiverar grundantagande och livsregler En arbetskamrat visar vid ett par tillfällen irritation mot henne. Automatiska tankar Vad har jag gjort?


Det måste vara mitt fel att hon är irriterad. Ge ett exempel på hur du löste ett hinder för terapin. Beskriv din konceptualisering av varför hindret uppstod och vad ni gjorde åt det.


Grundantaganden exempel

Om du inte stötte på några större hinder i den här terapin beskriv ett exempel på hur du kunde dra fördel av patientens starka sidor under behandlingsprocessen. Bion indelade dynamiken och processen i grupper mellan å ena sidan arbetsgruppen och grundantagande gruppen, där den förra betecknar det rationellt grundade arbetet eller verksamheten i gruppen, medan det senare betecknar den grupprocess som uppkommer på basis av de omedvetna emotionerna och föreställningarna. Våra tidigare erfarenheter och antaganden kan vara bristfälliga, vinklade eller rent av felaktiga vilket ibland gör att våra tankar blir förvrängningar av verkligheten. Några exempel på kognitiva förvrängningar är personalisering, selektiv abstraktion, övergeneralisering och arbiträr inferens.


Till exempel fem sammanhängande dagar vid flera olika tillfällen. Practioner är ett engelskt ord som översatt till svenska betyder utövare. Som NLP utövare räknas en person som utövar dessa grundantaganden , till exempel i sin ledarskapsutveckling.


Kapitlet inleddes med ett avsnitt om automatiska tankar, grundantaganden och livsregler. Därefter poängterades vikten av att uppmärksamma sina negativa automatiska tankar, och du fick lära dig hur du ska gå tillväga för att identifiera och registrera dem. Ett grundantagande är att begreppsbildning och erfarenhet hör ihop. När det gäller kvalitativa metoder har de senaste decennierna en omfattande begreppsbildning kring olika tillvägagångssätt vuxit fram.


Exempel på mindre hjälpsamma eller överdrivna villkorsantagan-den eller livsregler, tex. I Annas exempel är sova borta stressoren, alltså det som utlöser stressen och vi ser även att Annas stressor är subjektiv vilket betyder att den skiljer sig från hur andra skulle reagera på samma händelse, det är de flesta av våra stressorer eftersom vi bildar egna uppfattningar om saker och ting. Och det är inte så lätt att ändra på människors grundantaganden om världen. Ofta styrk dessa antaganden även från familjen.


Handlar personen efter ett felaktigt antagande kan saker gå väldigt snett och personen kan hamna i konstiga situationer. Det jag skulle vilja få fram är vad han har för verklighetsuppfattning och vad han har för grundantagande. Jag vill inte säga att han lider av någon slags psykisk störning, han är som många andra ungdomar, även om Pär tror att han kan lida av någon psykisk sjukdom.


Jag ska försöka svara på frågan vad Pär har för grundantaganden.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения