вторник, 16 февраля 2016 г.

Kontaktfamilj ersättning 2016

Kontaktfamilj ersättning 2016

Cirkulär 19:Ersättningar och villkor vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m. Vid ett uppdrag så utgår ersättning. Dess storlek beror på uppdragets omfattning och barnets ålder. Att öppna sitt hem för ett barn, ungdom eller vuxen handlar inte om pengar, utan om att man hjälper någon som behöver en trygg och stabil tillvaro. Men man ska ändå ha en skälig ersättning för det arbete som man gör.


Vissa kommuner erbjuder utbildning till dig som vill bli kontaktfamilj. Du får mer information av din kommun när du anmält intresse. Du har också rätt till ersättning för uppdraget. En del av ersättningen är för de faktiska kostnaderna du har för uppdraget och den andra delen är ett fast arvode.


SKR:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det. Igår så berättade en kollega på jobbet att han kände ett par som fått rejäl kvarskatt när de blev kontaktfamilj. Jag har googlat runt lite och nu undrar jag om jag förstått saken rätt. Ersättningen är baserad på SKL:s rekommendationer och vi får en arvodedel (lön) och en omkostnadsdel (mat, kläder, nöje m m).


Vi är snart utredda och klara för att bli kontaktfamilj , vilket vi ser fram emot Vi känner att vi har nåt att ge ett barn som är i behov av det, vill kunna hjälpa en annan familj och vi vill ha barn i vårt liv. Vi kommer att ta emot ett barn 1-helger i månaden, blir som en avlastningsfamilj. Som kontaktfamilj får du en skattepliktig arvodesdel och en omkostnadsdel. Ersättningsnivån varierar utifrån uppdragets art, omfattning och svårighetsgrad. Man blir inte rik på att vara kontaktfamilj , men det ska heller inte gräva hål i plånboken.


Vid en placering i familje- eller jourhem samt vid insatsen kontaktfamilj och kontaktperson, utgår ekonomisk ersättning. Däremot är den del av vårdbidraget som utgör ersättning för merkostnader skattefri (kap. § andra stycket IL). Uppdraget som kontaktperson eller kontaktfamilj förutsätter regelbundna möten och telefonkontakter med klienten.


Kontaktfamiljer och kontaktpersoner. SKL har inte möjlighet att ge råd avseende ersättningar i enskilda ärenden. Råd och stöd ges däremot avseende mer generella frågeställningar t. SKLs rådgivning är enbart avsedd för företrädare för kommunen. Den ekonomiska ersättningen är tvådelad.


En omkostnadsdel som ska täcka kostnader för mat och andra utgifter som ni faktiskt har. En arvodesdel som är en ersättning för det arbete ni gör. Om du och din familj vill bli kontaktfamilj görs en utredning av er situation, hembesök och kontroll i olika register. Detta för att bedöma om ni passar för uppdraget och motsvarar de krav som socialtjänsten ställer på en kontaktfamilj. En mindre ersättning , som är uppdelad på arvode och omkostna utgår för uppdraget.


Barn och ungdomar kan av olika skäl behöva ett utvidgat socialt nätverk. Föräldrarna behöver avlastning och barnen behöver miljöombyte och stimulans. Att vara kontaktfamilj kräver engagemang men det ger också mycket glädje. När du anmält ditt intresse gör vi en mindre utredning och ett hembesök.


Om du får uppdraget som kontaktperson eller kontaktfamilj får du ersättning enligt Sveriges kommuner och landstings rekommendationer. Observera att vi i Helsingborg räknar en helg (fredag-söndag) med kontaktfamilj som två dygn. Har du fått ersättning för tilläggskostnader utöver SKR:s fastställda schablonbelopp behöver det även här finnas ett godtagbart underlag, kvitto eller beräkning, som visar att behovet finns och att ersättningen motsvaras av en kostnad för den placerade.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения